Home

Achtergrond 1 reactie

Duitse en Franse groei bieden Nederland hoop

De Europese Unie verkeert niet langer in een recessie. Vrijwel alle 28 lidstaten van de EU boekten het afgelopen kwartaal groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal, en ten opzichte van vorig jaar is de krimp minimaal.

Nederland boekt een krimp van 0,2 procent. Daarmee 'scoort' Nederland net zo slecht als Italië. Alleen de Cypriotische economie kromp nog meer terwijl cijfers voor onder meer Ierland en Griekenland vooralsnog ontbreken. De Duitse economie groeide 0,7 procent terwijl Frankrijk als tweede grootste economie in de Eurozone na kwartalen kwakkelen een gezonde 0,5 procent groei wist te noteren.
Nederland realiseerde vorig jaar inclusief doorvoer een agrarisch handelsoverschot met Duitsland van 6,5 miljard euro. Het is niettemin veelzeggend: het totale agrarische handelsoverschot bedroeg 16,5 miljard euro. Frankrijk was binnen de Eurozone de tweede markt met een uitvoerwaarde van 4,4 miljard en een overschot op de handelsbalans van 1,7 miljard.  Spanje, Italië, Portugal en Griekenland bij elkaar waren “slechts” goed voor 2,2 miljard handelsoverschot.
Toch is Zuid-Europa indirect voor de Nederlandse agribusiness historisch wel degelijk van belang, en niet alleen op deelmarkten als kalfsvlees. Italië en Spanje zijn belangrijke afnemers van Duitse industriële goederen, en als het in Zuid-Europa dus mis gaat, raakt dit de Duitse economie en daarmee de Nederlandse afzet. Het slechte nieuws is dat de Zuid-Europese schuldencrisis nog verre van opgelost is, zoals ook nu weer bleek uit berichten over een Griekse behoefte aan meer noodsteun. Het goede nieuws is dat de Duitse groei het afgelopen kwartaal vooral uit aantrekkende binnenlandse consumptie kwam.
Econoom Han de Jong van ABN Amro wijst erop dat de groei in de VS en Japan vooralsnog indrukwekkend blijft terwijl zorgen over een harde landing voor de Chinese economie vooralsnog zijn weggenomen. Nederland als handelsland zal daar ook van gaan profiteren. De rentes blijven volgens de bank vooralsnog stabiel omdat de Europese Centrale Bank geen reden heeft de beleidsrente te verlagen, terwijl herstel in de Eurozone nog te broos is voor een renteverhoging.

Eén reactie

  • Baze

    Tuurlijk krimpt Nederland als men de knip op geld houden. Als wij boeren uittillen breiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.