Home

Achtergrond 4 reacties

Dieselprijs zakt weer, onverwachte daling bij gas

De olieprijs is deze week onder de 108 dollar (€80,85) per vat (159 liter) Noordzeeolie gezakt. De dalende tendens is het gevolg van meer politieke ontspanning tussen Iran en VS.

Iran zoekt toenadering tot de VS waardoor de oliekoers kan zakken omdat geen extra risico’s ingeprijsd hoeven te worden. De daling verloopt geleidelijk omdat de vraag naar olie naar verwachting zal toenemen. Positieve economische signalen uit de VS en Europa liggen hieraan ten grondslag. De verwachting is dat de vraag naar olie toeneemt. Dat dempt de prijsdaling. Het lijkt er op dat een geleidelijke daling van de olieprijs de komende tijd nog zal aanhouden.

Ook de dieselprijs is gezakt. Inkoopcollectief Farmer4all hanteerde donderdag een dieselprijs tussen de €1,065 en €1,068 per liter, exclusief BTW bij een afname van 4.500 liter. In het zuiden van Nederland zijn de brandstofprijzen traditioneel iets hoger. Vorige week was de dieselprijs €1,089 per liter. De verwachting is dat de dieselprijs nog wel iets verder zal zakken eind deze week.

De gasprijs daalde deze week tegen de verwachting in. De daling is gevolg van het warme weer in combinatie met een laag gasverbruik door energiecentrales. Het aanbod van gas is tanende vanwege de onderhoudswerkzaamheden. 144 miljoen kuub gas per dag kan tot eind augustus niet worden geleverd als gevolg van groot onderhoud aan Noorse platforms. De werkzaamheden zijn op 10 augustus begonnen. Ter vergelijking: Engeland vraagt dagelijks om 134 miljoen kuub gas.
De daling zal naar verwachting tijdelijk zijn vanwege het krappe aanbod en gasvoorraden die nog niet gevuld zijn. Dat zegt Nife Energieadvies.  
Maandag noteerde de gasprijs 25 cent per Mwh (24,4 cent per kuub) op handelsbeurs TTF. Gedurende deze week kroop de koers al weer omhoog naar 25,7 cent per MWh (25,1 cent per kuub) op donderdag. De contractprijzen voor gas 2014 is 25,8 cent per kuub, 2015 is 25,2 cent per kuub.

De stroomprijs is stabiel. De dagkoersen zijn traditioneel in de maand augustus laag vanwege weinig vraag naar stroom en een ruim aanbod aan zonne-energie. Augustus is op de handelbeurs APX altijd de maand waarop de prijzen het laagst noteren. Contractprijs 2014 is 46,9 euro per MWh en voor 2015 42,6 euro per MWh. Dit zijn dalprijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Lage dieselprijs erg welkom na het afschaffen van de rode diesel,werkte allemaal kosten verhogend ,ook bij loonwerkers

 • jordi 1455

  @Koestal, juich niet te vroeg want ze overwegen accijnsverhogingen in Den Haag.

 • koestal

  veel Nederlanders tanken al over de grens,bij accijnsverhoging wordt dit nog meer ,kost de schatkist nu al 1 milliard op jaarbasis

 • bert.fernhout1

  toen de olie prijs 100 dollar per vat werd voor een aantal jaren geleden , was de diesel prijs ongeveer 70 cent . dus wie stijkt deze extra winst op?????? 30 cent

Of registreer je om te kunnen reageren.