Home

Achtergrond

Bunge ondanks matige cijfers toch in de lift

De grootste schok voor agrarische fondsen vond plaats helemaal buiten de Boerderij Index, en wel bij kaliproducenten als het Duitse K+S, PotashCorp, Mosaic en Uralkali.

Laatstgenoemde maakte bekend uit een exportkartel te stappen dat goed was voor meer dan 40 procent van de wereldwijde exporten van de meststof én maakte bekend de productie fors op te voeren. Het gevolg is dat enorme druk op kaliprijzen wordt verwacht en kunstmestbedrijven tot een kwart van hun beurswaarde verloren.
Kunstmestconcern Yara, dat wel onderdeel uitmaakt van de Boerderij Index, werd nauwelijks geraakt. De Noorse onderneming is vooral wereldmarktleider met stikstofkunstmest, een product dat niet uitwisselbaar is met kali. Yara werd overigens wel door tegenvallende prijzen, afzetcijfers en een bestuurscrisis geraakt waardoor het aandeel nu met circa 260 kronen nog wel fors onder het niveau van begin dit jaar staat, en ver van een top van bijna 295 kronen.
Het aandeel van agriconcern Bunge steeg deze week ondanks slechte kwartaalcijfers. De winst daalde in het afgelopen kwartaal 50 procent tot 136 miljoen dollar. De omzet lag hoger dan vorig jaar maar bleef achter bij verwachtingen van analisten. Bunge behoort tot de zogeheten ABCD-as van grootste handelsbedrijven in agrarische grondstoffen, waar ook ADM, Cargill en (Louis) Dreyfus toe behoren. Bunge is wel zeer positief over groei in de tweede helft van 2013.
Aandeelhouders putten hoop uit de mededeling van de nieuwe topman Soren Schroder, die investeringen voor dit jaar met 200 miljoen dollar terugschroeft en een nieuwe strategie belooft. Schroder wijst er net als zijn collega van ADM al in mei op dat handelsvolumes pas weer naar oude niveaus terugkeren als in de herfst in de VS wordt geoogst. Het volume ligt nu laag omdat de vorige oogst door langdurige droogte veel kleiner dan gewoon uitviel.
Het aandeel Danone won enkele procenten aan waarde nadat het bedrijf sterke kwartaalcijfers en tekenen van verbetering in Europa rapporteerde. Het aandeel presteert in lijn met Unilever en wat beter dan Nestlé. Danone profiteert van een sterke positie met babyvoeding, goed voor 22 procent van de omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.