Home

Achtergrond

Brandstofprijzen na daling weer omhoog, gasprijs stijgt

De prijs voor brandstof is deze week eerst wat gedaald om vervolgens weer te klimmen.

Het inkoopcollectief Farmers4All rekende donderdag met 1,089 euro per liter diesel, tegen 1,093 euro vorige week. De markt voor diesel volgt enigszins vertraagd de aardoliemarkt. De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) daalde eerst van 107 naar 105 dollar maar donderdag liepen prijzen alweer op tot boven de 107 dollar. Daarmee noteert 'Brent' mooi tussen het laagste peil van 2013, 98 dollar, en de top van 118 dollar die aan het begin van het jaar is neergezet.
Eerst werd de prijs gedrukt doordat Chinese macro-economische cijfers duiden op groeivertraging, maar woensdag verraste de Amerikaanse centrale bank door geen tijdschema bekend te maken voor de afbouw van steunmaatregelen. De geldpers lijkt nog even aan te blijven, zelfs nu de Amerikaanse economie harder groeit dan voorspeld. Analist Remco Wiegmink van Nife energieadvies: “Met de geldpers aan lijkt alles meer waard te worden, van staatsobligaties tot olie.” De vraag blijft natuurlijk hoe de markt reageert als de steunmaatregelen zullen worden afgebouwd om staatsfinanciën op orde te krijgen.
Wiegmink denkt dat er weinig opwaarts potentieel is voor de brandstofprijs, ook omdat de crises in Egypte en Syrië de prijzen nog ondersteunen, terwijl van een directe invloed op de olieleveranties geen sprake is.
Op de dagmarkt is de prijs van aardgas door het warme weer en dus lagere vraag gedaald naar 25,2 cent per kuub. Augustus is een drukke onderhoudsmaand, waardoor de prijs wel weer kan oplopen tot ruim boven de 26 cent, verwachten analisten.
De stroomprijs ligt voor de korte termijn op 50 euro per MWh bij levering buiten piekuren. Voor levering in 2014 wordt 46 euro betaald. Normaliter is de lange termijn duurder omdat de risico’s groter lijken, maar nu wordt algemeen verwacht dat het overaanbod van energie toeneemt. De toestroom van zonnestroom uit Duitsland blijft de prijzen drukken. In Duitsland zelf is door het overaanbod van stroom de prijs op de termijnmarkt al gedaald naar 36 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.