Home

Achtergrond

Yara presteert beter dan verwacht

Het aandeel Yara International heeft de weg omhoog gevonden. De Noorse wereldmarktleider met stikstofkunstmest verraste met sterker dan verwachte kwartaalcijfers.

De brutowinst daalde van 5,2 miljard kroon vorig jaar naar 4 miljard kroon (512 miljoen euro), maar analisten waren gemiddeld uitgegaan van 3,7 miljard. De omzet steeg 8 procent, terwijl analisten een daling van 8 procent hadden verwacht.
Yara profiteert van een sterke vraag naar NPK, een mix van ureum, kali en fosfaat, dat het kan verkopen tegen hogere prijzen dan de afzonderlijke ingrediënten los zouden opbrengen. 'Veilig' is Yara nog niet. De ureumprijs is bijvoorbeeld in het afgelopen kwartaal 27 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In China is op 1 juli een exportheffing op kunstmest opgeschort. China is de grootste kunstmestproducent wereldwijd en nog altijd wordt gevreesd dat Chinese producenten de wereldmarkt gaat overspoelen.
Een andere toeleverancier van boeren, Syngenta, scoorde deze week aanzienlijk minder op de beurs. De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed verloor bijna 5 procent op de beurs. Syngenta presteerde het afgelopen kwartaal dan ook juist minder dan analisten hadden verwacht. De betrekkelijk koude lente zit Syngenta in Europa dwars, terwijl in de VS door droogte vorig jaar de zaaigoedverkopen tegenvallen.
De winst daalde met 76 miljoen dollar tot 1,4 miljard. Syngenta put hoop uit goede prestaties in Zuid-Amerika, waar de omzet met 13 procent is toegenomen door een grote vraag van boeren in Brazilië en Argentinië. In de regio profiteerde Syngenta ook van een tekort aan glyfosaat, wat leidde tot betere verkopen voor een alternatieve herbicide, Touchdown geheten, die Syngenta aanbiedt. Het aandeel Syngenta staat nu op circa 371 Zwitserse franc, nog iets boven de koers bij aanvang van het jaar maar ver van een top van 410 franc.
Voerconcern Nutreco heeft een minder halfjaar achter de rug, maar de resultaten vallen bankanalisten mee. SNS Securities spreekt van 'iets beter dan verwachte' resultaten, waarbij met name margeverbetering bij premixen en speciaalvoer opvallen. ING verwacht verbetering van de resultaten in de tweede helft van het jaar. Rabobank noemt de cijfers in lijn met verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.