Home

Achtergrond

Syngenta lieveling van Goldman Sachs

Het is zomer op de beurs. De volumes lopen terug maar het sentiment is zonnig. De Europese en Britse centrale banken gaven vorige week een duidelijke indicatie dat de beleidsrente nog geruime tijd laag gehouden wordt.

Op de Boerderij Index verloor derhalve maar 1 bedrijf op de beurs terrein ten opzichte van vorige week. Het betreft de Franse zuivelaar Bongrain. Mogelijk nemen investeerders winst, omdat de koers wel duidelijk op is gelopen in de laatste weken.
Een analyse van Goldman Sachs, de gouden standaard onder zakenbanken, stuurde de aandelen van Syngenta omhoog. Goldman-analist Rakesh Patel zet de Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen op de 'convicted buy'-lijst, wat door beleggers wordt geïnterpreteerd als bijna een bindend koopadvies.
Patel noemt drie redenen om aandelen Syngenta te kopen. Om te beginnen prijst Patel de strategie van Syngenta, waarbij door een samenspel van middelen, zaaigoed en techniek de opbrengst kan worden verhoogd, zelfs nu gewasprijzen laag zijn. Ten tweede denkt Patel dat de fundamenten onder Syngenta voor de lange termijn gunstig zijn: er zal meer voedsel moeten worden geproduceerd en wel op minder land.
Tenslotte heeft Syngenta betrekkelijk weinig schulden, waardoor de onderneming 4 miljard dollar kan inzetten voor acquisities of bijvoorbeeld het terug inkopen van aandelen, ook gunstig voor beleggers. In de laatste 12 maanden raakte Syngenta een dieptepunt van 319 Zwitserse francs aan en een top van 414 francs. Woensdag werd afgesloten met 389,8 francs.
Het eveneens Zwitserse Nestlé is iets opgekrabbeld. In 2013 won het aandeel van het voedingsconcern 6 procent aan beurswaarde, terwijl een belangrijke concurrent als Pepsico 20 procent in de plus staat. Nestlé ziet de Amerikaanse markt als tweede belangrijkste wervingsplaats voor investeerders en het is dan ook zorgwekkend dat in dollartermen het aandeel niet in waarde is gestegen.
De groei van Nestlé valt exclusief overnames de laatste kwartalen steeds tegen terwijl investeerders zich afvragen wat Nestlé zal doen met een aandeel van bijna 20 procent in L’Oréal, een producent van verzorgingsproducten. Volgend jaar krijgt Nestlé de kans het deel te verkopen, maar Nestlé blijft vaag over de bestemming van het geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.