Home

Achtergrond

Rente stabiel, tijdelijke stijging euro

Het Euribor-rentetarief is deze week vrij stabiel. De interbancaire rente beweegt bij een looptijd van drie maanden vlakbij 0,220 procent, terwijl voor zes maanden circa 0,330 procent betaald wordt. Er is sprake van een lichte stijging ten opzichte van vorige week.

De stijging is gevolg van zorgen dat de Verenigde Staten steunprogramma’s voor de economie, dus een lage rente en het opkopen van staatsobligaties, wil afbouwen. Daarmee zou de Amerikaanse groei, die de Europese overigens ver voor blijft, in gevaar kunnen komen.

Op 4 juli verklaarde de Europese Centrale Bank (ECB) dat het de beleidsrente voor een langere periode op het huidige of lagere niveau zal houden. ECB is niet zo bang voor inflatie. In de Eurozone ligt de inflatie volgens Eurostat nu op 1,6 procent. Daarmee is de inflatie wat gestegen ten opzichte van een maand eerder, maar nog altijd binnen de norm. ECB streeft naar een inflatie onder maar vlakbij de 2 procent. Alleen de Nederlandse geldontwaarding ligt met 3,2 procent ver boven de norm. Hoewel banken opslagen rekenen om buffers op te bouwen, lijkt krediet nog langere tijd relatief goedkoop te blijven.

De euro won deze week terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat komt door de vrees dat door het einde van een steunprogramma van de Federal Reserve, de economische groei verzwakt. De euro sloot woensdag af met een waarde van $1,31, tegen $1,28 een week eerder. Inmiddels heeft de voorzitter van de 'Fed', Ben Bernanke, de waarde van de dollar alweer wat omlaag gestuurd door te stellen dat het tempo waarin het steunprogramma wordt afgebouwd, afhangt van het economische herstel. Groei blijft dus voorop staan.

De euro won ook aan waarde tegenover het Britse pond omdat productiecijfers in het Verenigd Koninkrijk tegenvallen. De waarde van de euro nam toe tot meer dan 0,86 pond. ABN Amro blijft optimistisch over de Britse groeivooruitzichten die mogelijk eerder leiden tot een renteverhoging in Londen dan de markt verwacht. Daarmee zou het pond nog sneller 'hard' kunnen worden, wat goed is voor exporteurs in de eurozone.

Of registreer je om te kunnen reageren.