Home

Achtergrond

Optimisme Eurozone stuurt rente omhoog

De waarde van de euro is opgelopen van 1,30 naar 1,32 Amerikaanse dollar. De euro noteert tegenover de Britse munt een stabiele koers van 0,86 pond.

Voor de handel is een dure munt minder voordelig en de laatste maanden staat de export van goederen vanuit Nederland wat onder druk. Voor partijen die agrarische grondstoffen inkopen op de termijnmarkt in Chicago is een sterke euro voordelig.
Het Euribor-rentetarief voor een looptijd van 3 maanden is deze week opgelopen van 0,220 naar 0,225 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, licht bij een looptijd van 6 maanden nu op 0,344 procent. In de markt wordt stabilisering verwacht en op langere termijn een lichte stijging. Dat de rente plots 'normale' niveaus van 3 of 4 procent gaat bereiken is volgens de meeste banken nog ten minste jaren weg. Helaas blijven opslagen op de rente vooralsnog vrij hoog in vanwege strenge Bazel III bankregels.
De stijging van de waarde van de euro en rente hangt samen met (enig) hervonden vertrouwen in de Eurozone. De industriële productie is in juli na maanden van dalingen weer enigszins gestegen, terwijl het sentiment van inkoopmanagers in juli steeg tot het hoogste niveau in 18 maanden. Het vertrouwen van Duitse managers steeg ook voor de derde maand op rij, zo blijkt uit cijfers van het Ifo instituut.
Hiermee lijkt de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de economie probeert aan te wakkeren door een renteverlaging of de geldpers aan te zetten kleiner. ING gaat nog altijd uit van een daling van de euro ten opzichte van de dollar. Het vierde kwartaal zou de euro gemiddeld circa 1,20 dollar waard kunnen zijn, terwijl de euro en pond meer in balans blijven tot het tweede kwartaal van 2014. ING gaat er ook vanuit dat de beleidsrente door de ECB op 0,50 procent wordt gehouden tot ten minste midden 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.