Home

Achtergrond 2 reacties

Olieprijs omhoog door zorgen Egypte, stroom verdacht stabiel

De olieprijs is na een dip vorige week weer fors gestegen tot boven de 105 dollar per vat (159 liter). Analisten menen dat er veel lucht zit in de prijzen.

Er wordt namelijk niet alleen gereageerd op wat sterkere macro-economische cijfers uit de VS, ’s werelds grootste energieconsument, maar ook op de militaire staatsgreep in Egypte. Het land geldt zelf niet als een indrukwekkende producent van olie en gas, maar handelaren vrezen voor afsluiting van het Suezkanaal.
Er zijn geen indicaties dat het kanaal wordt afgesloten maar de belangen zijn groot en financiële partijen spelen graag in op rumoer met speculatie. Dagelijks worden voor 2,5 miljoen vaten olie vervoerd door het Suezkanaal of de aanverwante SUMED-pijplijn. Als Egypte niet ontaardt, zal de prijs weer tot net onder de 100 dollar kunnen dalen. Op de achtergrond speelt ook de angst dat de onrust ook van de Syrische burgeroorlog overslaat naar olierijke buren.
De olieprijsontwikkeling sleept de gasprijzen voor levering op lange termijn mee. De gasprijs voor levering in 2014 bedraagt nu circa 26,50 cent per kuub. Voor gaslevering op de korte termijn wordt nu circa 26,30 cent betaald. Het verschil tussen de korte en lange termijn is kleiner dan gewoon. Dat komt doordat onderhoud aan gasinfrastructuur de leveringen enigszins heeft beperkt deze week. Het is een tijdelijk effect.
De stroomprijs is opvallend genoeg slechts minimaal gestegen, tot 46,50 euro per MWh basis en 9 euro meer voor piekuren. Een sterkere stijging lag in de lijn der verwachting omdat het Europees Parlement akkoord ging met het later veilen van CO2-emissierechten, dus in essentie met het verkleinen van het verwachte aanbod. De prijs voor emissierechten steeg met 9 procent en dat is voor de beweeglijke CO2-markt eigenlijk niets.
De markt reageert niet zo heftig omdat het emissierechtenplan nog moet worden goedgekeurd door de lidstaten. De Duitse verkiezingen zijn in september, dus tot die tijd wordt geen beweging verwacht.

Laatste reacties

 • koestal

  onrust in het Midden-Oosten geeft altijd een hogere olieprijs

 • Jaap 109

  Allemaal cul! Er zijn overduidelijk prijsafspraken en dit kartel grijpt elke mogelijkheid aan om de prijs op te drijven.
  Een aantal landen doet al onderzoek naar dit kartel maar zoals gewoonlijk komt daar niets achter weg.

  Op naar water/bio/alternatieven,

  Gegroet,
  Jaap

Of registreer je om te kunnen reageren.