Home

Achtergrond 2 reacties

Maastricht serveert hamburger van 290.000 euro in Londen

Wie verorbert volgende week in Londen een bijzonder broodje hamburger van 290.000 euro? De consument of vertegenwoordiger van een nog onbekend bedrijf zet voor dat bedrag zijn tanden in het hoogtepunt van een Maastrichts onderzoeksproject. En hij stimuleert de ontwikkelingen op het gebied van kweekvleesproductie.

Een exclusief restaurant in Londen serveert volgende week in het bijzijn van beroemde koks en andere hotemetoten uit de voedingswereld een hamburger met een prijskaartje van 290.000 euro. De precieze locatie van het etablissement is nog altijd geheim. Het gaat om het eerste volledig in een laboratorium geproduceerde stukje vlees. De lancering is het voorlopige hoogtepunt van een onderzoeksprogramma van de Universiteit van Maastricht dat bijna tien jaar geleden van start is gegaan.

 

De hamburger is gemaakt van kunstmatig vlees, waarvoor de grondstof wel bestaat uit stamcellen van de spieren van koeien. Dat kunnen overigens ook andere dieren zijn, als je kip of een karbonaadje wilt eten. Het met veel tamtam aangekondigde stukje ‘Maastrichtse’ vlees is opgebouwd uit drieduizend strips kweekvlees die elk niet dikker zijn dan een rijstkorrel. Het vlees is ontwikkeld door een team van de Universiteit van Maastricht, onder leiding van professor Mark Post. “Momenteel gebruiken we 70 procent van de hele landbouwcapaciteit om vlees van vee te produceren. Dat komt ook omdat dieren erg inefficiënt zijn bij het omzetten van plantaardige proteïnen in vlees. Je zult daarom alternatieven moeten vinden. Als we niets doen, wordt vlees een luxe product en erg duur”, stelde Post onlangs in een interview. “Mijn visie is dat we uiteindelijk een klein aantal donordieren houden. Je slacht die dieren en haalt dan alle stamcellen er uit. We hebben voor deze technologie dus nog altijd wel dieren nodig.” Post, die spreekt van in vitro meat, berekent daarbij dat je uit slechts één stamcel een miljoen keer meer vlees kunt produceren dan uit het karkas van één koe.

 

Door dat kunstmatig geproduceerde in een restaurant te serveren, willen de onderzoekers bewijzen dat hun hamburger net zo goed smaakt als een van echt vlees. Hun doel is uiteindelijk de groeiende wereldbevolking voldoende – betaalbaar – vlees te kunnen bieden zonder meer kippen, varkens of koeien te fokken. Momenteel verteert de wereld meer dan 200 miljoen ton vlees per jaar. Alleen al de Amerikaanse vleesmarkt is jaarlijks zo’n 60 miljard euro waard. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO zal die consumptie de komende dertig jaar minstens verdubbelen. Niet alleen vanwege het toegenomen aantal monden, maar ook door de dan gegroeide welvaart in landen als China.
Volgens Britse media zit een rijke weldoener achter het Maastrichtse onderzoek, dat ook bijdragen heeft ontvangen van de Nederlandse regering en vleesfabrikant Stegeman.

Laatste reacties

  • de rie

    DAN IST VAN DEN HOND

  • hubtimmermans

    kan iemand mij uitleggen wat die stamcellen 'eten' ? lijkt mij sterk dat deze zelf eiwitten kunnen produceren uit het niets. Of is dit uiteindelijk ook gewoon een omzetting van dierlijk of plantaardig eiwit naar 'dierlijk eiwit' ?
    h timmermans

Of registreer je om te kunnen reageren.