Home

Achtergrond

Koers euro daalt, consumentenvertrouwen trekt aan

De euro is deze week ten opzichte van de Amerikaanse dollar in waarde gedaald. ABN Amro denkt dat er nu vaart in komt en de dollar de euro zal overvleugelen, wat de Nederlandse stagnerende export kan helpen.

De wisselkoers wordt vooral bepaald door het verschil in de 2-jaars rente tussen Duitsland en de VS, aldus de bank. De Amerikaanse rente steeg consequent sterker of daalde minder sterk dan de Duitse.
Het gebeurt niet vaak, maar de wisselkoers met het Britse pond liet een omgekeerde beweging zien. In de Eurozone is de verwachting van een renteverlaging getemperd, terwijl in het Verenigd Koninkrijk juist weer volop wordt gespeculeerd op wat economen 'kwantitatieve verruiming' noemen. De beleidsrente ligt in het Verenigd Koninkrijk overigens met 0,50 procent gelijk aan die van de Eurozone.
De speculaties zijn gevolg van het aantreden van Mark Carney als opvolger van topman Mervyn King bij de Britse centrale bank. De meeste analisten denken dat Carney, die altijd fervent voorstander is van beleid gericht op groei, zal worden ingetoomd door de topambtenaren die hem adviseren. Gezien de sterkere groei die voor de Britten wordt verwacht, zal de euro uiteindelijk toch weer omlaag koersen.
Voor de korte termijn geldt dat de euro tegenover de dollar en het pond nog wel wat terrein terugwinnen. De rente die Portugal moet betalen op schuldpapier liep op richting 8 procent, een onhoudbaar hoog percentage, maar is inmiddels weer dalende. Hiermee is paniek in de markt over de Eurozone in elk geval geweken. De Portugese rente steeg door de kabinetscrisis in Portugal die weer samenhangt met een bezuinigingsprogramma.
Het Euribor-rentetarief is uiterst stabiel. De Europese Centrale Bank (ECB) hield deze week de beleidsrente gelijk op 0,5 procent. De rente die de ECB betaalt wanneer commerciële banken geld bij haar stallen, ligt op 0 procent en analisten verwachten dat de Euribor, vaak referentie bij leningen, daarom blijft bewegen tussen de 0 en 0,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.