Home

Achtergrond 1 reactie

Dieselprijs stabiel hoog, warm weer drukt gasprijs

De dieselprijs is vrij stabiel gebleven ten opzichte van vorige week. Woensdag noteerde de kale handelsprijs voor diesel 927 dollar per ton, tegen 928 dollar een week eerder. Omgerekend komt de prijs neer op €637,57 per 1.000 liter, 6 euro minder dan vorige week.

Inkoopcollectief Farmers4All rekent momenteel met prijzen van €1,1085 per liter, een fractie minder dan vorige week. De dieselprijs volgt de olieprijs. De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is gestegen tot boven de 108 dollar. Volgens Patrick Kulsen van PJK International ligt de prijs stabiel hoog vanwege de alweer drie weken op rij dalende olievoorraden in de VS, die wijzen op herstel van de industrie.
Ook de belofte van de Amerikaanse centrale bank steunprogramma’s voor de economie niet zo snel af te bouwen dat het groei schaadt, helpt. De VS is nog altijd met afstand ’s werelds grootste consument van energie. Op de achtergrond speelt nog steeds de onrust in de Arabische wereld. Het blijft onduidelijk hoe de Moslimbroederschap in Egypte reageert op de machtsgreep van het leger en een einde aan de burgeroorlog in Syrië is niet in zicht. Deze week herinnerde Israël eraan dat het de nucleaire ambities van Iran niet vertrouwt en indien nodig zal dwarsbomen.
Concrete gevolgen op de olieleveranties uit het Midden-Oosten zijn er niet en lijken niet direct waarschijnlijk, waardoor best wat lucht in de prijzen kan zitten. Veel analisten denken dat de prijs de komende weken zal terugkeren naar 100 dollar, maar het blijft een uiterst moeilijk te voorspellen markt. Bovendien voorspellen ING en ABN Amro een verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar in het derde kwartaal, waarmee een prijsdaling in eurotermen teniet gedaan kan worden, of worden beperkt.
Op de gasmarkt wordt geprofiteerd van het warme weer. Op de TTF-markt wordt nu 25,7 cent betaald, vrijwel hetzelfde als vorige week. De contractprijzen 2014 noteren circa 0,5 cent lager. Op de stroommarkt neemt het aanbod zonnestroom uit Duitsland toe, maar dit effect wordt goeddeels teniet gedaan door het toenemende gebruik van airconditioning.

Eén reactie

  • Venstra

    'inkoopcollectief', je kunt beter zeggen inkoophandelaar, zelfs boerenorganisatie LTO is altijd wel een cent goedkoper, en bel anders de handelaar zelf eens op, blijkbaar moet Richard er zelf ook nog wat aan verdienen, naast het abonnementsgeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.