Home

Achtergrond

Centrale bankiers bepalen rente en wisselkoersen

De rente is ten opzichte van vorige week vrijwel onveranderd. Het Euribor-rentetarief ligt bij een looptijd van 3 maanden op 0,217 procent, een fractie minder dan de 0,220 procent die vorige week werd genoteerd.

De interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, lag donderdag bij een looptijd van 6 maanden op 0,330 procent. Veel beweging wordt door analisten niet verwacht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met omslachtige taal aangegeven de rente nog lang laag te houden.
Daarmee breekt de ECB met een verleden van stilzwijgen. De ECB geeft dus ook duidelijk aan rentebeleid deels te koppelen aan het economisch klimaat, waarmee de bank weer een beetje minder inflatiegericht dus Duits oogt, en wat meer Italiaans of Spaans. Deze week deed ECB-beleidsmaker Jörg Asmussen er een schepje bovenop door te zeggen dat het lage-rente-beleid niet voor 6 of 12 maanden min of meer vast staat, maar voor nog verder.
Het nieuws maakte dat de euro aan waarde verloor tegenover de Amerikaanse dollar. Nu is een euro 1,28 dollar waard, vorige week woensdag nog bijna 1,30 dollar. Bij het Britse pond was voor de tweede week op rij een zeldzaam tegenovergesteld effect zichtbaar. De Britse centrale bank lijkt te zweren bij een langdurig lage rente nu de economie tegenvalt, dus daalde ook het pond in waarde. De euro noteert nu 0,86 pond, tegen 0,85 pond vorige week.
De vraag is hoe de Amerikanen reageren. Een verzwakking van de euro ten opzichte van de belangrijke handelsmunt lijkt logisch gezien het snellere herstel in de VS. Tegelijk beantwoordde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Europese mededeling met de suggestie dat de VS voorlopig haar monetair ruime beleid niet inperkt, wat eerder wel het plan was.
De rentes die bedrijven en consumenten betalen in de markt blijven door opslagen een stuk hoger dan wat banken elkaar toe berekenen. Zo was de variabele hypotheekrente gemiddeld 3,15 procent in mei. Dat is in historisch perspectief nog altijd betrekkelijk laag. De rente lag na 2005 consequent hoger. ING verwacht nog dat de Euribor 3 maanden vanaf het eerste kwartaal 2014 zal worden opgevoerd, maar nog lange tijd onder de 0,5 procent blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.