Home

Achtergrond

Brandstof en gas goedkoper

Brandstofprijzen zijn stabiel tot licht dalend. Voor diesel rekende inkoopcollectief Farmers4All donderdag bij levering in het Noorden €1,093 per liter, tegen €1,1085 vorige week.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is gedaald van 108 naar 107 dollar. In 2013 is een top neergezet van 119 dollar en een laagste niveau van 98 dollar. De prijs wordt net als in de afgelopen weken nog ondersteund door de onrust in het Midden-Oosten, maar het lijkt erop dat handelaren inmiddels weinig reden meer zien te vrezen voor afsluiting van het Suezkanaal of een plotselinge uitbreiding van de Syrische burgeroorlog naar olierijk buurland Irak of zelfs Iran.  
In plaats daarvan zijn de ogen gericht op China, waar de industriële productie daalt. China is één van de grootste energieverbruikers, aldus Nife Energieadvies. Als China beweegt, beweegt de wereld. Dit kan voor de langere termijn voor de energiemarkten wel veel onzekerheid opleveren, want weinig economen vertrouwen de Chinese statistieken.
De gasmarkt volgt de oliemarkt enigszins vertraagd. Daarom is de prijs op de termijnmarkt ten opzichte van vorige week nog licht opgelopen van 25 naar 26 cent voor levering in 2014. Verwacht wordt dat net als brandstofprijzen ook gas wat goedkoper zal worden nu Chinese groei niet langer immuun blijkt voor de wereldwijde crisis. Een grote daling lijkt uitgesloten want gas dat 'over' is wordt eerst gebruikt om de nu halflege voorraden aan te vullen.
Op de stroommarkt zijn prijzen opgelopen tot circa 52 euro per MWh voor levering tijdens piekuren in 2015, terwijl voor de kortere termijn 55 euro wordt betaald. Vanwege de hoge temperaturen wordt de airconditioning volop gebruikt en blijkbaar pareert deze beweging het effect van een groot aanbod van zonnestroom uit Duitsland. De markt werd even opgeschrikt door stakingen in Colombiaanse kolenmijnen, maar inmiddels overheerst het sentiment dat er per saldo nog altijd een overschot aan kolen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.