Home

Achtergrond 1 reactie

Activistische aandeelhouder speelt met PepsiCo

Meesterbelegger Nelson Peltz is geen gemakkelijke man. Al in maart dit jaar drong de activistische aandeelhouder aan op een overname van snackgigant Mondelez (voorheen Kraft Foods) door PepsiCo. Peltz werd tamelijk hardhandig de deur gewezen.

PepsiCo-topvrouw Indra Nooyi zei dat haar onderneming geen behoefte heeft aan deals die de onderneming transformeren. PepsiCo wil juist meer gezonde voeding af gaan zetten, terwijl Mondelez bekend is van onder meer Milka-chocolade, Cadbury-dranken en Oreo-koekjes.
De Indiase wil bovendien groeien in opkomende economieën. Mondelez is nog erg afhankelijk van langzaam groeiende West-Europese markten, aldus PepsiCo. Bovendien zou de deal een vermogen kosten. De enige oplossing, becijferde Citigroup eerder, is het verkopen van de coladivisie. Hiervoor voelt PepsiCo niet, vooral omdat Pepsi-cola een voet in de deur bij de retail is. Het is een product dat lastig te vervangen blijkt door huismerken. Cola is voor PepsiCo nog belangrijker dan Frito-Lays en Doritos.
Peltz’ Trian Fund Management beantwoorde de onwil met het nemen van nog grotere belangen in zowel PepsiCo als Mondelez. Volgens The Financial Times heeft Trian Fund Management nu een belang van meer dan een miljard dollar in de ondernemingen. Deze week zocht Peltz de aandacht op een door televisienetwerk CNBC georganiseerde conferentie voor institutionele investeerders. Peltz zei dat PepsiCo tot 67,8 miljard dollar zou moeten betalen voor Mondelez, een bedrag ergens tussen de 35 en 38 dollar per aandeel. Peltz meldde in de kantlijn de naam Mondelez te haten. “Het klinkt als een ziekte.”
Peltz heeft alvast een plan-B bedacht: splitsing van het colabedrijf en Frito-Lays. Het zou een tussenstap zijn voor fusie met Mondelez. Het aandeel Mondelez sloot woensdag af met een beurskoers van $30,50. Het aandeel PepsiCo steeg van 82 dollar vorige week naar 85 dollar, een nieuw record. Daarbij moet gezegd dat vrijwel alle Amerikaanse aandelen de laatste dagen de weg omhoog vonden omdat de Amerikaanse centrale bank bekendmaakte dat het tempo van het afbouwen van steunbeleid later dit jaar niet vastligt.

Eén reactie

  • info36

    Crimineel tuig met veel te veel geld. Bewijs maar weer hoe smerig de financiele markten in elkaar zitten. Bezint eer ge begint voordat je naar de beurs gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.