Home

Achtergrond

Waarde euro wat omhoog

De waarde van de euro is licht opgelopen tot $1,30. De koers van de euro blijft volgens de meeste analisten ook de komende maanden bewegen tussen een bandbreedte van $1,28 en $1,32.

De koers is stabiel omdat het verschillende groeitempo van de Eurozone en de VS al langer zichtbaar is en door de markt is geabsorbeerd. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) maakte deze week bekend dat de economie 'erg voorzichtig herstelt', later dit jaar. De groei is volgens de Italiaan gevolg van goedkope leningen die de ECB aan banken verstrekt, de lage rente die de ECB hanteert, en aantrekkende een exportvraag.
In Nederland is de agribusiness goed voor een groot deel van de export. Rabobank wees er deze week in een persbijeenkomst op haar positie in de sector uit te willen breiden, omdat de exportgerichte sector voor de komende jaren een belangrijke groeimotor zal zijn voor de Nederlandse economie.
ABN Amro toonde zich deze week positiever over de economie. De groeiprognose voor de economie van de Eurozone in 2014 is door de Amsterdamse bankiers verhoogd van 1 naar 1,3 procent. De reden voor het optimisme ligt in het feit dat in veel landen van de EU minder bezuinigd wordt. Dat geldt overigens niet voor Nederland, waar de regering nog 6 miljard wil bezuinigen.
De Amerikaanse groeiverwachting is bijgesteld van 3 naar 3,2 procent. In de VS hakken de bezuinigingen van dit jaar toch minder in de consumptieve bestedingen dan eerder gedacht, aldus ABN Amro. Voor Japan rekent de bank in 2014 op 2 procent groei. Wanneer de groei doorzet zal later dit jaar of begin volgend jaar mogelijk leiden tot voorzichtige verhoging van de beleidsrente, die nu historisch laag ligt.
De Euribor-rente met een looptijd van drie maanden ligt stabiel op 0,20 procent. Het interbancaire tarief, vaak referentie bij leningen, ligt net als vorige week bij een looptijd van zes maanden op 0,30 procent. Voor leningen van één week betalen banken elkaar 0,088 procent. De rentes die consumenten betalen, ligt procentpunten hoger, deels omdat concurrentie beperkt is. Zo mag ABN Amro als staatsbank zich niet manifesteren als prijsvechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.