Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt licht, diesel- en gasprijs daalt

De olieprijs is sinds woensdag opgelopen naar $103,5 per vat Noordzeeolie. Anderhalve dollar meer dan de olieprijs van vorige week. De reden dat de koers steeg, ligt in de Verenigde Staten.

Amerikaanse olieraffinaderijen hadden problemen met de productie. Dit werkte aanvankelijk enkel door op de Amerikaanse oliekoers, maar kreeg uiteindelijk ook vat op de Europese Brentkoers. Ook heerst er in de VS onzekerheid over het invoeren van maatregelen die de economie moeten stimuleren. Deze onzekere situatie zorgde er voor dat de koers kon stijgen.

In Europa heerste onzekerheid over rentetarieven. Oliehandelaren vreesden dat de Europese Centrale Bank de rentetarieven zouden wijzigingen. Echter dit is niet gebeurd. Vorige week besloot de Opec het productieniveau van 30 miljoen vaten per dag te handhaven. Voorafgaand aan het overleg waren er geluiden dat enkele olieproducerende landen de productie naar beneden wilden schroeven om het aanbod beter af te stemmen op de achterblijvende vraag naar olie. Dit is echter niet gebeurd.

De dieselprijs daalde deze week licht ten opzichte van vorige week. De prijs beweegt in een bandbreedte van 861 en 870 dollar per ton diesel. Omgerekend schommelt de dieselprijs deze week rond de 58 eurocent per liter. Dit is de kale, afgeronde dieselprijs, zonder heffingen. Vorige week kostte een liter diesel nog 60 eurocent per liter.

De gasprijs is eveneens gedaald deze week op de dagmarkt. Maandag noteerde het gas nog een koers van 27,1 eurocent per kuub. Echter daarna daalde de gasprijs naar 26,3 eurocent per kuub op donderdag. De dalende koers is het gevolg van de oplopende temperatuur en een groter volume dat beschikbaar is op de markt. De contractprijs voor 2014 is 25,8 cent per kuub. De contractprijs 2015 is 25,3 cent per kuub.

De stroomprijs is eveneens gedaald naar 46,6 euro per MWh. Eind vorige week noteerde de koers nog 50,6 euro per MWh. Dit zijn daluurprijzen. De contractprijs 2014 is 55,42 euro per MWh en 2015 kost 52,16 euro per MWh. Dit zijn piekuurprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.