Home

Achtergrond 3 reacties

Olieprijs schiet omhoog

De olieprijs is sinds vorige week vrijdag vrij plotseling gestegen van 103,59 dollar per vat naar 106,42 dollar per vat. Maandag sloot de koers voor Noordzeeolie op hetzelfde hoge niveau, namelijk 106,28 dollar. De olieprijs is op deze lijn gebleven.

Reden van de koersstijging zijn de onlusten in Syrië die dreigen te escaleren. De Verenigde Naties (VN) besloot om de rebellen in het land te bewapenen. De VN zegt aanwijzingen te hebben dat de regering van Syrië chemische wapens heeft ingezet tegen de rebellen. De dreiging van een mogelijke escalatie in Syrië houdt deze week aan en houdt de olieprijs op hoog niveau. De olieprijs zal hoog blijven, als de onlusten in de Syrië verhevigen. Dat verwacht marktanalist Patrick Kulsen van oliehandel PJK International in Breda.

Ondertussen kondigde donderdag de Amerikaanse centrale bank (FED) aan economische stimuleringsmaatregelen eind dit jaar terug te schroeven. De reden hiervoor is omdat de Amerikaanse economie uit het slop is en de nationale investeringen in de economie niet meer zo nodig zijn. Het voornemen van de FED hing al in de lucht en hield de oliehandelaren deze week ook bezig.

Sinds begin april 2014 is de olieprijs niet meer zo hoog geweest. Lange tijd bewoog de oliemarkt tussen de 100 en 105 dollar per vat, maar de olieprijs is uit dit harnas gebroken.

De dieselprijs is deze week daarentegen nog vrij stabiel: 812,10 euro per 1000 liter. Dit is de kale dieselprijs.

De gasprijs volgt de stijging van de olieprijs deze week niet. De dagmarkt laat een stabiele koers zien deze week: de koers bewoog deze week tussen de 26 en 26,4 cent per kuub gas. De contractprijzen zijn wel iets gezakt en noteerden donderdag voor 2014 26,5 cent per kuub, 2015 26,1 cent per kuub en 2016 25,3 cent per kuub.

De stroomprijs is deze week wel licht opgelopen: maandag noteerde Endex een prijs van 45,65 euro per MWh. Woensdag lag de koers op 60 cent hoger, op 46,26 euro per MWh. Dit heeft te maken met de verwachting dat de Europese Unie binnenkort de beslissing neemt om een deel van de CO2-rechten te veilen. Contactprijs 2014 is 56,48 euro per MWh en 2015 is €52,80 per MWh. Dit zijn piekuurprijzen.

Laatste reacties

  • koestal

    Sinds begin april 2014 is de olieprijs niet meer zo hoog geweest,dus die wordt nog hoger !

  • koestal

    Dat is lang geleden

  • abtje

    @ Koestal, u is helderziende geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.