Home

Achtergrond

Olieprijs blijft overeind, stroomprijs loopt op

De olieprijs startte deze week relatief hoog, op bijna 104 dollar per vat Noordzeeolie. Dinsdag zakte de koers alweer met bijna anderhalve dollar per vat naar 102,34 dollar als gevolg van tegenvallende economische berichten uit China.

Cijfers maakten duidelijk dat de groei van de industriële productie vertraagd is en de export ver achter blijft bij de verwachtingen.
Woensdag steeg de olieprijs weer naar 103,5 dollar per vat, ondanks berichten over een stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De Verenigde Staten bleek meer ruwe olie in voorraad te hebben dan economen hadden voorspeld. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week zijn toegenomen met zo'n 2,5 miljoen vaten tot 393,8 miljoen vaten. Economen gingen vooraf uit van een daling van 400.000 vaten.

De olieprijs lijkt ook last te hebben van een sterkere dollar. Die zorgt er voor dat de in dollars uitgedrukte olie duurder wordt voor gebruikers van andere valuta. Dit is ook de reden waarom de olieprijs op niveau blijft vergeleken met de lagere aandelenmarkten.
Onzekerheid is er in de markt over de olieleveringen vanuit Zuid-Soedan. Volgens mediaberichten heeft Soedan recent gedreigd de leveringen vanuit Zuid-Soedan te blokkeren als het land rebellengroeperingen blijft steunen.

De gasprijs is deze week behoorlijk stabiel: Vrijdag tot en met dinsdag kostte een kuub gas op APX 26 cent. Woensdag is daar een halve cent bij gekomen. Ook donderdag lag de prijs nog op 26,4 cent per kuub. Contractprijs 2014 is 25,7 cent per kuub. DecContractprijs 2015 is 25,3 cent per kuub.

De stroomprijs op de dagmarkt loopt iets op. Aan het begin van de week noteerde Endex een prijs van 44,9 euro per MWh. De koers liep op en noteerde op woensdag 45,57 euro per MWh. Dit zijn daluurprijzen.
De contractprijzen voor stroom zijn wel gedaald. Contractprijs 2014 is 55,01 euro per MWh. Contractprijs 2015 is 51,74 euro per MWh. Dit zijn piekuurprijzen. Vorige week kostten de piekuren in 2014 nog 55,42 euro per MWh en in 2015 nog 52,16 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.