Home

Achtergrond

Monsanto op beurs onderuit door schandaal

Beleggers reageerden deze week op een stroom negatieve cijfers. De industriële productie in de Verenigde Staten, China en de Eurozone bleek de afgelopen maand te zijn gekrompen.

De markt is onzeker over de mate waarin de Amerikaanse centrale bank nog bereid is geld in de economie te pompen en de Japanse premier Shinzo Abe verraste door pensioenfondsen te vragen aandelen te kopen.
Op de Boerderij Index wonnen maar drie bedrijven de afgelopen week terrein op de beurzen, en dan nog uiterst marginaal: Total Produce, Pepsico en Bongrain. Aandeelhouders lieten Pepsico licht stijgen nadat de producent van chips en cola bekendmaakte voor ten minste 2 miljard dollar het Duitse SodaStream te willen overnemen.
Monsanto verloor op weekbasis 6,5 procent. De onderneming staat in het middelpunt van de belangstelling nu niet toegelaten transgene tarwe van de onderneming is gevonden in Oregon. De boer die de tarwe aantrof, klaagt de producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen aan. Graanhuizen zien de markten van Japan en Zuid-Korea nu gesloten terwijl in de EU onderzoeken worden uitgevoerd naar eventuele besmetting.
Mogelijk leggen de graanhuizen bij Monsanto een schadeclaim neer. De beurskoers steeg de laatste weken juist omdat Monsanto en DuPont een deal sloten waarbij langdurige en kostbare juridische procedures vervallen, en omdat Monsanto een nieuwe, verhoogde winstverwachting publiceerde. De onderneming gaat uit van een winst per aandeel van $4,50 tot $4,55 in de twaalf maanden tot en met september.
In april ging Monsanto nog uit van $4,40 tot $4,50 maar analisten rekenden gemiddeld op ruim $4,60, vooral omdat in Brazilië en de VS toch fors meer wordt geproduceerd dan vorig jaar en boeren dus meer productiemiddelen inkopen. Het aandeel Monsanto beweegt nu rond de 98 dollar en komt van een top van $108,39.

Of registreer je om te kunnen reageren.