Home

Achtergrond

Grillig beursverloop voor Syngenta

De beurs loopt wellicht wat voor op de economie. De Amerikaanse economische groei bleek deze week wat tegen te vallen en in de Eurozone blijkt de krimp nog wat groter dan verwacht.

Toch lopen koersen de laatste dagen overwegend op omdat het intrekken van steunmaatregelen door de Amerikaanse centrale bank nu van de baan lijkt.
Van de 25 bedrijven op de Boerderij Index wonnen maar een handvol de afgelopen week terrein. Opvallend is de wijze waarop het Zwitserse agrochemieconcern eerst de koers zag dalen van 366 franc naar 353 franc, om vervolgens woensdag af te sluiten met een koers van 369 franc. Deels profiteert Syngenta van algemeen optimisme in Zwitserland, een veilige haven in een wereld van crisis, maar het succes volgde volgens analisten van UBS niet toevallig op kwartaalcijfers van Monsanto.
Daar komen  behoorlijke kwartaalcijfers bij. Recordverkopen van maiszaad en een tientallen procenten gestegen prijs voor glyfosaat, zo ongeveer het enige bestrijdingsmiddel dat Monsanto maakt, leidden tot een kleinere winstdaling dan gevreesd. De omzet liep nog op, hoewel minder dan verwacht, en voor het eerst in drie kwartalen werd de winstverwachting niet bijgesteld. Voor Syngenta ziet de markt er dus behoorlijk uit.
Monsanto zelf verloor nog wat beurswaarde. De Amerikaanse onderneming won in juni een cruciale patentzaak tegen biologische boeren maar het bedrijf ziet zich ook geconfronteerd met de vondst van illegale transgene tarwe uit haar stal in de staat Oregon. Aziatische landen legden de import van tarwe uit de VS tijdelijk stil en gevreesd wordt nog steeds voor juridische actie. Monsanto denkt zelf dat de tarwe bewust is ontvreemd en geplant om Monsanto zwart te maken.
Het aandeel Monsanto verloor op weekbasis 4,8 procent. noteert met een prijs van 101 dollar 7 dollar hoger dan de beginkoers van 2013 maar 8 dollar lager dan de hoogste prijs van 2013, die op 9 mei werd genoteerd. Syngenta presenteert de halfjaarcijfers op 24 juli. Het eerste kwartaal groeide de omzet 6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.