Home

Achtergrond

Eurokoers loopt op

De waarde van de euro is tegenover de dollar scherp gestegen. Even noteerde de 'eenheidsmunt' zelfs een waarde van 1,34 dollar, het hoogste niveau in 3,5 maand.

Analisten verklaren de stijging van de wisselkoers uit hernieuwde verwachtingen dat de Amerikaanse Federal Reserve, een stelsel van centrale banken, rentes laag houdt en staatsobligaties blijft opkopen. Dat de Amerikaanse economie er veel sterker voor staat, is even naar de achtergrond gedwongen.
Bij het Britse pond is juist een omgekeerde beweging zichtbaar, waarbij de euro juist daalde tot de laagste waarde in drie weken. De verhouding euro-pond was wekenlang nauwelijks in beweging, maar nu reageren valutahandelaren op de dalende werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse agribusiness. ABN Amro ziet bij de huidige koers, waarbij een euro circa 0,85 pond waard is, wel weinig ruimte voor beweging.
Het Euribor-rentetarief is vijf dagen op rij gestegen. De interbancaire rente, vaak een referentie bij leningen, noteerde bij een looptijd van drie maanden donderdag 0,209 procent, nog altijd een extreem laag niveau. Het tarief ligt voor een looptijd van zes maanden op 0,320 procent.
De stijging lijkt vooral gevolg van uitspraken van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), die vorige week zei dat de economische situatie geen aanleiding geeft tot verlaging. De beleidsrente werd door het bestuur van de ECB gehandhaafd op 0,5 procent. De ECB maakte deze week bekend er nog altijd van uit te gaan dat de economie van de Eurozone dit jaar langzaam zal herstellen.
Rabobank, de grootste financier van de agribusiness, denkt van niet. Voor Nederland geldt volgens de bank zelfs dat wanneer op de Brusselse tekortnorm wordt gefocust en aanvullende bezuinigingen dus volgen, de Nederlandse economie in 2014 niet groeit. De regering gaat nog uit van een groei van 1 procent in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.