Home

Achtergrond

Euro levert weer wat terrein in

De euro heeft wat terrein ingeleverd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro is nu 1,30 dollar waard, tegen 1.32 dollar een week eerder.

De wisselkoers van euro en pond bleef stabiel op 0,85 pond. De dollar verloor volgens ABN Amro eerder aan waarde vanwege de aankomende bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Aanvankelijk zette de waardedaling door omdat de 'Fed' niet direct aangaf de aankoop van obligaties af te bouwen. Omdat de economische groeiprognose voor 2014 is verhoogd en de werkloosheid lijkt te dalen van 7,6 naar 7 procent, wint de dollar nu weer terrein. Voor de exportgerichte landen in de Eurozone waaronder Nederland en Duitsland is dat goed. In Duitsland is het consumentenvertrouwen gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008.

De Nederlandse agribusiness kan volgens de Amsterdamse bankiers rekenen op een koers van 1,10 dollar in 2014, een daling dus van 16 procent.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is voor het eerst opgelopen van 0,214 procent eind vorige week naar 0,225 procent dinsdag, om vervolgens weer te dalen. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van 6 maanden op 0,35 procent.

De rente daalt omdat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week suggereerde dat zijn instituut bereid is opnieuw kredietkanonnen in stelling te brengen wanneer nodig. Daarmee nam de Italiaan afstand van zijn ambtgenoot in de VS, Ben Bernanke, die herhaaldelijk zinspeelde op verhoging van de beleidsrente.

Hoe lang de Euribor nog referentie blijft bij leningen, is toenemend de vraag. De ECB wil dat banken blijven bijdragen aan de Euribor omdat het tarief een belangrijke graadmeter is voor de economie. In het bankencircuit wordt het tarief niet meer vertrouwd sinds op grote schaal bleek te zijn gefraudeerd met de Libor, de Londense variant. De grootste banken wereldwijd zijn in overleg over een nieuw systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.