Home

Achtergrond

Aandeel Nutreco krabbelt op

Het aandeel Nutreco is ten opzichte van vorige week ruim 2 procent in prijs gestegen. Ten opzichte van eerste koers na splitsing van de aandelen op 25 april staat de koers van het voerconcern nog op een verlies van 6,5 procent, maar de signalen staan weer even op groen.

Beleggers reageerden positief op het nieuws dat Nutreco voor 81 miljoen euro 75 procent van de aandelen van de Ecuadoriaanse garnalen- en visvoerproducent Gisis koopt. Ook onder de vorig jaar aangetreden Noorse directeur Knut Nesse worden deals gedaan.
Nutreco wordt door de overname een top drie speler in garnalenvoer. Belangrijk onderdeel van de deal is ook een joint venture met een tilapiakweker in Honduras, waarmee het volume in visvoer buiten het zalmvoersegment in 2013 vlakbij de 40 procent brengt. Nutreco heeft als doel in 2016 45 procent van haar afzetvolume in visvoer buiten de zalmkweek te realiseren, vooral om risico te spreiden.
Nutreco is volgens analisten van Rabobank ook beter af met een bod investeringsmaatschappijen Altor en Bain Capital op het visvoeronderdeel EWOS van Cermaq, dan wanneer concurrent Marine Harvest heel Cermaq opslokt. In het beste geval wint het bod van de investeringsmaatschappijen maar een biedingenstrijd is voor Nutreco ook voordelig. Niettemin wordt verwacht dat Marine Harvest eigen visvoerproductie opstart en dus een concurrent wordt voor Skretting, een bedrijf van Nutreco.
Zakenbank Goldman Sachs verlaagde begin vorige week het koersdoel Nutreco van 38,50 naar 38 euro en geeft een neutraal advies. Het aandeel staat nu in Amsterdam net boven de 33 euro. De winst per aandeel zal in de periode van 2013 tot en met 2015 toch lager uitvallen dan verwacht, denken de Amerikanen, die wijzen op negatieve valutaontwikkelingen, hogere grondstofprijzen en druk op marges in Spanje, waar de eurocrisis nu zelfs de consumptie van vlees en vis kan raken. ING hanteert een koopadvies en koersdoel van 37,50 euro.
De Braziliaanse vleesproducent JBS verloor voor de tweede week veel beurswaarde. De onderneming neemt de Braziliaanse kippenslachter Seara over van Marfrig, maar beleggers zijn bezorgd over de schuldpositie van JBS, dat eerder fors leende voor overnames van Swift en Pilgrim’s Pride in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.