Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs zakt iets, gasprijs stijgt sterk

De olieprijs liep deze week terug van ruim 104 dollar per vat Noordzeeolie naar 103 dollar per vat. Een duidelijke aanwijsbare reden voor de daling kunnen analisten niet geven.

Het is de afgelopen vier weken een terugkerende ontwikkeling van de koers van de olieprijs. De koers beweegt tussen een bandbreedte van 100 en 105 dollar per vat. Van enige krapte is geen sprake op de oliemarkt. De vraag is vrij vlak als gevolg van de crisis en het aanbod ruimer. Om de koers sterker te laten flucturen zijn sterkere ontwikkelingen nodig om uit de huidige bandbreedte te komen. Dit kunnen economische cijfers zijn of politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten die de oliemarkt kunnen opschrikken.

De gasprijs is op de dagmarkt flink gestegen en noteert deze week 27,5 cent per kuub. Dit is een gevolg van het koude weer, onderhoudswerkzaamheden bij gasproducenten waardoor levering beperkt is en de vraag naar meer gas om voorraden voor de winter te kunnen aanleggen. Het vullen van de voorraden loopt ten opzichte van vorig jaar met 40 procent achter. Het vullen van de voorraden verloopt moeizaam omdat er geen overschot van gas beschikbaar is. Om voorraden aan te trekken is een hogere prijs nodig die in de Aziatische delen van de wereld wel betaald wordt. Analisten melden dat het daarom onzeker is of de Europese voorraden wel voor de aanvang van de winter voldoende gevuld kunnen worden. De contractprijs 2014 is 26,5 en 2015 25,8 cent per kuub. De contractprijs voor 2015 ligt aanzienlijk lager omdat de verwachting is dat dan de gasmarkt er anders uit komt te zien. De VS zal vanaf 2015 schaliegas op de markt gaan brengen en Japan zal minder gas nodig hebben omdat het land dan weer kan beschikken over de eigen kerncentrales.

De stroomprijs daalt nog altijd gestaag omdat de kolen goedkoop zijn en de emissierechten. Op de dagmarkt noteerde de koers voor daluren 51 euro per MWh. Contractprijs 2014 voor piekuren is 54,89 euro en 2015 52,25 euro per MWh.

Eén reactie

  • koestal

    ook mei is te koud,dus een dikke gasrekening komt er aan

Of registreer je om te kunnen reageren.