Home

Achtergrond 1480 x bekeken 1 reactie

Nutreco en ADM onder druk

Nutreco bungelde gisterochtend onderaan de Midkapindex voor middelgrote beursgenoteerde bedrijven, met een verlies van ruim 5 procent.

Beleggers reageren op een bod van zalmkweker Marine Harvest, een belangrijke klant van het voerbedrijf, op Cermaq. Laatstgenoemde is immers eigenaar van een belangrijke concurrent van Nutreco. Een deal zet volgens SNS Securities de marges op verkopen aan Marine Harvest onder druk. Marine Harvest bouwt immers door een overname snel eigen visvoerproductie op.
Rabobank en het Belgische KBC verlaagden woensdag hun advies voor Nutreco. Een daling van de beurskoers liet op zich wachten omdat de beurs vanwege de Dag van de Arbeid was gesloten. Nutreco ziet zich ook geconfronteerd met de Spaanse crisis. Nutreco heeft in Spanje, waar het naast premixen ook veevoer en vlees verkoopt, veel meer mensen in dienst dan in Nederland. Het heeft even geduurd maar nu nemen toch zorgen toe dat de vleesminnende Spanjaarden bezuinigen op voeding.
Archer Daniels Midland (ADM) won op weekbasis aan beurswaarde, maar zag woensdag de koers duikelen. Het handelshuis in agrarische grondstoffen rapporteerde een kwartaalwinst van 269 miljoen dollar, oftewel 0,41 cent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 60 cent genoteerd. Beleggers rekenden op basis van berichten van concurrenten Cargill en Bunge op een kleinere winstdaling. De droogte in de VS maakte dat simpelweg minder graan beschikbaar was voor de handel.
Beleggers tonen zich afwachtend wat betreft de overname van GrainCorp door ADM. Het lijkt door Chinese inmenging een langdurig proces te gaan worden en de prijs, meer dan 3 miljard dollar, is hoog. Wanneer de deal doorgang vindt, krijgt ADM wel een bijna unieke positie in China, dat in de komende jaren naar verwachting steeds meer mais en soja zal importeren.
De koers van vleesconcern Smithfield Foods staat onder druk vanwege de vrees dat de voerprijs zal stijgen nu de kans toeneemt dat de maismarkt krapper wordt. In de VS ligt het inzaaien van mais weken achter bij vorig jaar en de markt was al krap. Het effect druppelt door naar de tarwemarkt.

Eén reactie

  • koestal

    steeds weer problemen met de kwaliteit van zalm

Of registreer je om te kunnen reageren.