Home

Achtergrond

Koersval voor Südzucker

De koers van het aandeel Südzucker is omlaag getuimeld in de afgelopen week. Eind vorige week noteerde de grootste suikerproducent in Europa op €25,72, 12 procent lager dan op 15 mei.

Belangrijke oorzaak voor de koersval is de inval van de Europese Commissie bij meerdere grote suikerproducten in de EU om te onderzoeken of er verboden prijsafspraken zijn gemaakt. Daardoor zouden de prijzen voor met name witte suiker in de EU jarenlang te hoog zijn geweest.

Topman Wolfgang Heer van het Duitse suikerconcern gaat er weliswaar vanuit dat het geen gevolgen zal hebben voor het bedrijf. Vrijwel tegelijkertijd reageerde de beurs op tegenvallende verwachtingen voor het net begonnen boekjaar. De suikerprijzen zijn lager en er is nog onzekerheid over de toekomst van de suikerquotering in de EU. Meerdere analisten waaronder die van de Commerzbank hebben de koersdoelen voor Südzucker fors verlaagd. De Commerzbank zet het koersdoel van 36 op 33 euro, maar nog wel met een ‘koop’advies. Andere analisten verlaagden het koersdoel naar 27 euro (Berenberg) en 28 euro (Warburg) met beide een ‘aanhouden’ advies. Inmiddels is de koers licht aangetrokken naar €26,48, het verlies ten opzichte van vorige week komt daarmee op 9,6 procent.

Associated British Food (ABF) deelde in de koersmalaise van Südzucker via dochter British Sugar. Het aandeel van het concern dat via kledingdochter Primark ook betrokken is bij commotie over productieomstandigheden van kleding in Bangladesh daalde met 4,4 procent.

De grote winnaar was afgelopen week het Braziliaanse slachtconcern JBS. Het aandeel steeg met ruim 6 procent. JBS is de grootste rundvleesproducent ter wereld en profiteert volgens Bloomberg van de grote vraag naar rundvlees (‘steaks’) in Japan en andere Aziatische landen, daarbij gesteund door een lagere koers van de real ten opzichte van de Amerikaanse dollar. JBS-topman Wesley Batista is zeer optimistisch over de Japanse markt dat onlangs de importbeperkingen heeft versoepeld. De verkopen van JBS naar Azië stegen in het eerste kwartaal met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.