Home

Achtergrond 2 reacties

ECB verlaagt rente naar laagste niveau ooit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente aan banken verlaagd van 0,75 naar 0,50 procent. Het betreft de laagste herfinancieringsrente ooit. De renteverlaging zat er al even aan te komen.

ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukte de laatste weken dat de vooruitzichten voor de economie in de Eurozone niet zijn verbeterd, terwijl de inflatie ruimschoots onder het door de ECB nagestreefde peil van dichtbij maar onder de 2 procent ligt.
De hoop is dat wanneer banken goedkoper lenen, ze het voordeel ten minste deels zullen doorgeven aan elkaar. Het interbancaire tarief, de Euribor, bleef vóór het ECB-bestuur een besluit nam stabiel. Bij een looptijd van 3 maanden ligt het tarief, vaak referentie bij bedrijfsleningen, op 0,20 procent. Bij een looptijd van 6 maanden ligt het tarief op 0,30 procent. De verwachting is dat de Euribor door het besluit licht verder zal dalen.
Economen verwachten niet direct een groot effect van de renteverlaging door de ECB. De Euribor ligt al erg laag. Het uitlenen van geld aan bedrijven wordt bovendien ook al enige tijd gestimuleerd doordat de ECB geen rente geeft aan banken die geld bij haar stallen. De kredietmarkten in Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland zitten bovendien stevig op slot. De ECB mikt wellicht vooral op een psychologisch effect.
De laatste renteverlaging in juli 2012 had wel tot effect dat de euro aan waarde verloor. Nu zweeft de waarde van de euro al enkele weken tussen de 1,30 en 1,32 Amerikaanse dollar. ABN Amro rekent op een aantrekkende Amerikaanse economie, aanhoudende Europese zwakte en uiteindelijk een daling van de waarde van de euro richting 1,20 dollar later dit jaar. De waarde van de euro zou tegenover de Britse munt afnemen van 0,86 naar 0,80 pond.
In de markt wordt gespeculeerd naar nieuwe mogelijkheden voor de ECB de economie te steunen. Zo zou de ECB bedrijfsobligaties kunnen opkopen, langdurige leningen kunnen aanbieden of zelfs een nieuwe renteverlaging. De inflatie in de Eurozone kwam immers in april ruim onder de norm uit op 1,2 procent.

Laatste reacties

  • Mels

    Ik zal mijn bak informeren dat ik de verlaging doorbereken in mijn te betalen maandelijkse rente..........

  • BoB de Bakker

    Scheelt weer een euro op een big.

Of registreer je om te kunnen reageren.