Home

Achtergrond

Duitsers torpederen Franse reddingssloep

Meer groei en minder bezuinigingen. Dat is het motto van een aanvalsplan dat de Franse president François Hollande presenteert.

De socialist stelt voor zo snel mogelijk een Europese regering te vormen die maandelijks bijeenkomt en een voltijds president en een eigen budget krijgt. Het belangrijkst is misschien nog wel dat Hollande opnieuw pleit voor Eurozone-obligaties, oftewel 'Eurobonds'.

Duitsland is voor meer politieke samenwerking maar is bang dat het, net als Nederland, bij gemeenschappelijke schuldbewijzen meer rente moet betalen. Zuid-Europese landen gaan in het plan-Hollande juist minder betalen. Het Franse plan is in feite een voortzetting van uitvoerig besproken en afgeschreven ideeën van oud-president Nicolas Sarkozy, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Beleggers lijken het Franse offensief ook te beoordelen als bedoelt voor intern gebruik, om de populariteit van Hollande op te krikken. Ze lieten de euro zakken tot een koers net boven de 1,29 Amerikaanse dollar en 0,84 Britse pond. Bankanalisten zijn wel toenemend bezorgd over de koers van de Japanse yen. Japan concurreert op talloze terreinen met Duitsland, bijvoorbeeld met auto’s, zware machines en in huishoudelijke artikelen. De Japanse yen valt, waarmee Duitse groei in gevaar komt.

De economie van de Eurozone is nu zes kwartalen op rij gekrompen. Volgens ING heeft Hollande wel een punt als hij impliciet vaststelt dat het saneren van schulden effect heeft, maar dat economische groei en dus stijgende inkomens, veel belangrijker is. De essentiële graadmeter is namelijk niet de absolute schuld, maar de verhouding van schuld en omvang van de economie. Als de economie groeit en de schuld gelijk blijft, verbetert de ratio ook.

De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden is onder de 0,20 procent gedaald. De interbancaire rente, vaak als referentie gebruikt bij leningen, daalde bij een looptijd van zes maanden is nu gedaald onder de 0,30 procent. De verwachting groeit dat de Europese Centrale Bank (ECB) verdere 'monetaire verruiming' zal toepassen. Dat kan door de beleidsrente te verlagen, maar deze staat met 0,5 procent al historisch laag. Of door bedrijven die geld stallen bij de ECB in plaats van het uit te lenen, te straffen door rente te rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.