Home

Achtergrond

Druk op euro goed voor export

De waarde van de euro is ten opzichte van de dollar gedaald tot het laagste niveau sinds 4 april. Een koers van $1,28 ondersteunt de export.

De export van de Eurozone is, gecorrigeerd voor inflatie, in maart 2,8 procent toegenomen ten opzichte van februari. De Nederlandse export, voor een goed deel agrarisch, groeit ook. Maar hier daalt het percentage 'eigen product' en de economie profiteert eenmaal minder van doorvoer.
De daling van de waarde van de euro kan worden toegeschreven aan de gedaalde beleidsrente, die leidt tot de verwachting dat meer geld zal worden geleend en dus in omloop wordt gebracht. Daarnaast speelt de tegenvallende Duitse groei en de aanhoudende krimp in onder meer Frankrijk en Nederland een rol. De VS en inmiddels ook Japan presteert eenvoudigweg economisch beter waardoor de dollar sterker komt te staan.
Verbetering lijkt ver weg. In Griekenland is de werkloosheid de laatste maanden steeds opgelopen en met 27 procent nu spectaculair hoog. Spanje is inmiddels ook gewend aan een werkloosheid van ruim boven de 20 procent en zag in maart de industriële productie met 10 procent afnemen ten opzichte van vorig jaar. Het is volgens analisten van ABN Amro eigenlijk zeer opmerkelijk dat de euro niet eerder aan waarde verloor. De bank verwacht wel dat de koers de komende weken niet veel verder zal dalen.
De rente bleef deze week vrijwel onbewogen. Het Euribor-tarief bij een looptijd van 3 maanden bedraagt nog steeds een fractie meer dan 0,20 procent. Het interbancaire tarief ligt bij een looptijd van 6 maanden 0,30 procent. De rentes worden gedrukt, omdat banken nog altijd meer dan 320 miljard euro kapitaal aanhouden, geld dus dat om verschillende redenen niet wordt uitgeleend aan personen of bedrijven. Banken lenen zelf bij de Europese Centrale Bank, nu tegen een tarief van 0,50 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.