Home

Achtergrond 2 reacties

Dieselprijs loopt iets op, gas- en stroomprijs stabiel

De olieprijs is sinds dinsdag iets opgelopen van bijna 102 dollar per vat naar ruim 104 dollar per vat Noordzeeolie.

Per saldo stijgt de olieprijs licht en komt de ondergrens geleidelijk hoger te liggen. De bandbreedte schuift op naar 102 tot 105 dollar per vat. Oorzaak is de spanningen in Syrië. De vrees blijft dat de onrusten in het land overslaan naar andere landen in de regio. Een ferme prijsstijging wordt echter niet verwacht op de korte en middellange termijn. De kwakkelende economie in China en de sterke eigen olieproductie van de Verenigde Staten zorgt dat de vraag naar olie op de wereldmarkt vrij tam is. Reden voor enkele olieproducerende landen om in OPEC verband de productie te willen indammen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

De prijs van diesel loopt eveneens iets op. De tijd van het jaar doet de vraag naar diesel toenemen. De agrarische sector meer diesel nodig heeft en ook vakantieverkeer op de weg. Deze week schommelt de dieselprijs tussen de 860 en 862 dollar per ton. Omgerekend is dit 60 eurocent per liter. Dit is de kale dieselprijs, zonder heffingen.
De dieselprijs bereikte dit jaar een hoogtepunt op 14 februari en kostte op dat moment bijna 1000 dollar per ton. Sindsdien is de  dieselprijs, onder invloed van de dalende olieprijs, enkel gedaald. Op 18 april bereikte de diesel het laagste punt op 820 dollar per ton. Een prijsdaling van bijna twintig procent ten opzichte van de dieselnotering medio februari. Patrick Kulsen, marktanalist bij PJK International in Breda verwacht dat zowel de olie- als de dieselprijs op de korte termijn stabiel blijft of licht zal stijgen.

De gasprijs is deze week op de dagmarkt eveneens nagenoeg stabiel gebleven en schommelt rond de 27 cent per kuub. De langetermijncontracten zijn gedaald ten opzichte van vorige week. Contractprijs 2014 noteerde op TTF 25,8 cent per kuub. Contractprijs 2015 is 25,4 cent per kuub.

De elektraprijs noteerde deze week op Endex 50 euro per MWh voor daluren. Contractprijzen voor de lange termijn noteerde deze week voor piekuren 2014 55,42 euro per MWh en 2015 52,34 euro per MWh.

Laatste reacties

  • koestal

    loonwerkers en boeren gebruiken nu volop diesel,weer een belangrijke kostenpost,moeten de produkten ook meer opbrengen

  • Demeter Griend

    Gewoon de trekker niet meer stationair laten lopen. Uit doen !

Of registreer je om te kunnen reageren.