Home

Achtergrond 2 reacties

Dalende oliekoers krijgt vat op dieselprijs

Na een korte opleving van de olieprijs, is de koers vanaf donderdag weer aan het zakken. Sinds vorige week donderdag zat de olieprijs in de lift en liep op naar 102,6 dollar per vat.

Maandag steeg de prijs nog licht door naar ruim 103 dollar per vat. Dinsdag zakte de prijs al weer iets terug naar 102,7 dollar. Woensdag was er geen handel vanwege 1 mei. Donderdag zette de koers de daling naar de 100 dollar. Daarmee is de koers weer terug op het niveau van begin april.

Een handelaar in olie merkte op dat de vraag bij de raffinaderijen in de Verenigde Staten opnieuw in de lift zit. De Amerikaanse economie blijft draaien, in tegenstelling van de Europese. De Europese economie zwakt verder af. Door de opkomst van winning van olie uit schalie zal de olieprijs in de toekomst zorgen voor remming of zelfs daling van de olieprijs. Vooral energiebehoeftige landen met weinig eigen reserves, zoals India, Japan en Duitsland, hebben baat bij schalie-olie. De toekomstscenario’s van onder meer de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) houden echter nog weinig rekening met de opkomst van schalie-olie. De EIA voorspelt voor 2035 een olieprijs van 133 dollar per vat. Daarentegen berekende accountantskantoor PwC een olieprijs van 83 tot 100 dollar per vat in 2035.

De dalende olieprijs krijgt ook vat op de dieselprijs. De prijs daalt met 4 eurocent per liter. Vrijdag betaalt men aan de pomp nog maximaal €1,445 per liter diesel. De kale dieselprijs - zonder belasting - is momenteel ongeveer €1,19 per liter. Dit is de laagste notering in vergelijking met de afgelopen twee jaar in deze periode.

De gasprijs is echter vrij vlak gebleven de afgelopen week en schommelde constant rond de 26,5 cent per kuub. De dagmarkt is nog altijd duurder dan de langetermijncontracten. De contractprijs voor 2014 is 25,755 en voor 2015 25,278 cent per kuub.

De elektramarkt is nog altijd dalende omdat er een overproductie is. De stroomprijs op de dagmarkt is peakload 60 euro per Mwh. De contractprijs voor 2014 is 56 euro en voor 2015 53,30 euro per Mwh peakload.

Laatste reacties

  • koestal

    goed voor de economie

  • koestal

    zitten boeren en loonwerkers op te wachten ,ook de hele transportsector krijgt zo weer wat lucht

Of registreer je om te kunnen reageren.