Home

Achtergrond

Unilever valt wat tegen

Het is lente op de beurs. Slechts één bedrijf op de Boerderij Index verloor deze week waarde.

De oorzaak voor het optimisme ligt deels in de groeiende verwachting dat centrale banken gaan ingrijpen in de economie, door bijvoorbeeld de rentes laag te houden. Het is dus een schijnbare tegenstelling: economische cijfers zien er met name voor de Eurozone niet goed uit, maar juist hierdoor groeit nu de verwachting dat monetaire kanonnen in stelling worden gebracht.

Het aandeel Unilever won op weekbasis ruim 4 procent aan waarde, maar verloor op donderdag na de publicatie van kwartaalcijfers terrein. Unilever is de tweede grootste producent van huishoudartikelen onder merk, na Procter & Gamble. Unilever zag het afgelopen kwartaal de omzet uit voortgezette activiteiten en exclusief wisselkoersschommelingen 5 procent toenemen. Daarmee bleef de Rotterdamse onderneming bijna een procentpunt achter bij verwachtingen.
De beursschommelingen zijn deels misleidend. Unilever stelt een volgens analisten van Deutsche Bank keurig dividend voor van 26,9 cent per aandeel, 10 procent meer dan vorig jaar. Bovendien won het aandeel bijna 40 procent aan waarde in de laatste twaalf maanden. De onderneming was op de beurs de laatste maanden ook veel stabieler dan Procter & Gamble en haalt meer dan de helft van de omzet uit opkomende economieën als China, Brazilië,  Indonesië en India. De vraag naar onder meer shampoo en deodorant neemt op deze markten stabiel toe.
Bij Unilever komt een derde van de omzet uit voeding. Juist op deze markt staat in ontwikkelde markten druk, omdat consumenten vaker kiezen voor huismerken in plaats van A-merken. Danone verklaarde begin april nog dat verkopen in Spanje en Italië door de recessie sterk tegenvallen terwijl de grootste voedingsonderneming ter wereld, Nestlé, haar zwakste kwartaalresultaten in meer dan drie jaar presenteerde.
Producent van ontbijtgranen en yoghurt General Mills verloor deze week als enige bedrijf op de index (licht) terrein op de beurs. De Amerikaanse onderneming staat echter met een koers vlakbij de 50 dollar nog altijd ruim boven de koers van vorig jaar (38 dollar). De stijging de laatste weken was ook vooral gevolg van de overname van Heinz door onder meer Warren Buffett, wat verwachtingen heeft opgeroepen dat er meer grote overnames in voedingsland komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.