Home

Achtergrond 1336 x bekeken

Renteverlaging ECB opeens waarschijnlijk

De waarde van de euro blijft vrij hoog, de economische groei in de Eurozone blijft achter en de inflatie blijft in de meeste ramingen onder de 2 procent.

Het zijn volgens ABN Amro ingrediënten voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB). Specifiek denkt de Amsterdamse bank dat de ECB de herfinancieringsrente zal verlagen van 0,75 naar 0,50 procent, een nieuw laagterecord. De bedoeling is dat banken meer geld gaan uitzetten in de economie en zo bedrijvigheid aanzwengelen.
Banken geven een lagere rente ook door aan elkaar. Het gemiddelde van de rentes die banken zeggen te betalen en aan elkaar, de Euribor, zal vermoedelijk dalen. Het interbancaire tarief daalde bij een looptijd van 3 maanden deze week tot een fractie boven de 0,20 procent. Bij een looptijd van 6 maanden ligt de rente bij circa 0,32 procent. Een stijging naar 0,3 procent in het derde kwartaal en 0,5 procent in het eerste kwartaal van 2014, zoals eerder becijferd, lijkt nu onwaarschijnlijk.
Het “overtollig” kapitaal bij banken, geld dat  niet direct geïnvesteerd wordt, bedraagt nu circa 330 miljard euro. Eerder heeft voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank gezegd dat rentes vermoedelijk pas gaan oplopen wanneer banken minder dan 200 miljard euro hebben “overstaan”. Een renteverlaging zou volgen op enkele maanden waarin bedrijven in de Eurozone steeds minder leenden, toch ten minste deels door voorzichtigheid bij banken.
De waarde van de euro is inmiddels gestabiliseerd, en kan bij een renteverlaging weer dalen. Als de euro daalt van een waarde van 1,30 naar 1,20 dollar, kan dit voor de handel volgens ING al een forse stimulans betekenen. Vriend en vijand is het erover eens dat in de Eurozone zelf te veel zorgen bestaan om te rekenen op economische groei door consumptie. Groei moet komen van de export en voor Nederland betekent dat goeddeels de agribusiness.
ABN Amro denkt dat de waarde van de euro zal dalen tot 1,10 dollar in het eerste kwartaal van 2013. Het Amerikaanse beleid blijft een onzekere factor. Als de VS ook de rente verlagen, pareert dit het effect van de Europese Centrale Bank, maar analisten achten dit onwaarschijnlijk omdat de Amerikaanse economie sterk lijkt te herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.