Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt, gas- en elektraprijs dalen

De olieprijs steeg deze week 2 dollar per vat. Aan het begin van deze week kostte een vat Noordzeeolie (159 liter) nog $103,70. Tot dat moment was de olieprijs dalende.

Deze daling is ingezet op 2 april, waarna de olieprijs lineair is gedaald. Toen stond de koers nog $110,77 en is gedaald naar het laagste punt op afgelopen maandag. Het was de laagste prijs sinds half juli 2012. Sinds dinsdag steeg de koers echter plotseling met een dollar. Woensdag kwam daar nog een dollar bovenop en was de prijs gestegen naar $105,84 per vat. Voor de stijging is geen goede reden te noemen. De verwachting is echter dat de olieprijs niet verder zal stijgen.

De oplopende buitentemperaturen zorgen voor een daling van de TTF-dagprijs. De gasprijs is op de dagmarkt deze week gezakt tot onder de 30 eurocent per kuub. Vorige week kostte een kuub gas nog 32,5 cent per kuub. Maandag zakte de prijs licht naar 32,2 cent per kuub, waarna gasprijs een serieuze daling inzette. Dinsdag noteerde de gasprijs op de APX 29,5 cent per kuub. De daling zette woensdag door met ruim een cent. Donderdag noteerde de gasprijs op APX een tarief van 27,9 cent per kuub. De daling van de gasprijs is echter nog voorzichtig. De gasprijs blijft relatief hoog, omdat er nog veel vraag is van gas om leeggeraakte voorraden bij te vullen. Ook is er onzekerheid over de weerberichten voor de tweede helft van april en onderhoudswerkzaamheden aan het Entry-punt Duinkerken met daardoor hoge Franse gasprijzen. De contractprijs 2014 kost 26 cent per kuub en voor 2015 25,5 cent per kuub. Dit was eerder nog 27 cent voor de lange termijncontracten.

De elektriciteitsprijs daalt eveneens. De daling op de dagmarkt valt tegen omdat een aantal centrales die draaien op fossiele brandstoffen in Duitsland niet draaien. De prijs op de dagmarkt is 60 euro per kWh. Op de termijn ligt de elektraprijs lager, namelijk voor 2014 48 euro per kWh baseload en 57 euro per kWh peakload. De contractprijzen voor 2015 en 2016 liggen nog lager op 44 euro per kWh baseload en 53,90 per kWh peakload.

Of registreer je om te kunnen reageren.