Home

Achtergrond

Olieprijs stabiel, gas- en elektraprijs daalt

De olieprijs is zeer stabiel gebleven deze week. Er was weinig speling in de markt. Vorige week donderdag zakte de prijs naar 98,10 dollar per vat.

Het laagste punt sinds de eerste week van juli 2012. Begin deze week kroop de koers net onder de 100 dollar. Woensdag steeg de prijs licht naar 100,69 dollar per vat. De stabilisering van de olieprijs deze week was volgens verwachting, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. Er zijn deze week geen invloeden geweest wereldwijd die de olieprijs konden beïnvloeden.

De gasprijs zakte op APX ook verder naar beneden en vertoonde zich ook zeer stabiel deze week. De koers week enkele tienden centen af van een gemiddelde weekkoers van 26,25 cent per kuub. Voor het weekend sloot de gasmarkt af met een dagprijs van 26,3 cent per kuub. Na het weekend kroop deze iets omhoog om vervolgens licht te dalen naar 26,2 cent per kuub. De dagmarkt is lager dan het gemiddelde van 28,5 cent per kuub. De gasprijs voor 2014 is 25,8 cent per kuub en is nog altijd lager dan de dagkoers. Dit geldt ook voor de contractprijs 2015. Deze is 25,2 cent per kuub. 2016 is 24,3 cent per kuub. De gasprijs blijft naar verwachting stabiel duur. De gasprijs is gedaald onder invloed van de olieprijs. De olieprijs blijft stabiel en dus ook het gas. De ruimte verder naar beneden is echter beperkt omdat diverse Europese landen waaronder Engeland hun voorraden moeten bijvullen waardoor de vraag naar gas op peil blijft.

Ook de elektraprijs is verder gedaald naar 47,51 euro per Mwh baseload. De verwachting is dat na 30 april de elektraprijs verder gaat dalen. De contractprijs is 2014 is 43 cent per Mwh baseload, piekprijs is 56 euro per Mwh. Contractprijs 2015 is 53 euro per Mwh voor piekuren en daluren voor 48 euro per Mwh. De gemiddelde elektraprijs in de eerste drie weken voor is 64,5 euro per Mwh voor piekuren en 52 euro per Mwh voor daluren. De verwachting is dat de dagkoers van elektra naar het weekend toe iets oploopt, omdat donker en kouder weer wordt voorspeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.