Home

Achtergrond 1086 x bekeken 1 reactie

Olieprijs duikt onder de 100 dollar

De olieprijs is deze week voor het eerst dit jaar onder de 100 dollar gezakt.

Maandag sloot de oliekoers af met $100,50 per vat Noordzeeolie. Dinsdag zakte de prijs naar $99,22 per vat. Woensdag zette de daling verder door en noteerde Behr aan het einde van de dag $98,80.

De olieprijs is sinds 11 juli 2012 niet zo laag geweest. Sinds die datum is de olie alleen maar duurder geworden. Analisten voorspelden al enkele weken geleden dat de olieprijs weer zou zakken naar dit niveau, echter de daling is nu wel heel snel gegaan. Bij handelaren overheerst een negatief sentiment waardoor de vraag naar olie deze week wegzakte. Remco Wiegmink, marktanalist bij Nife energieadvies, verwacht dat de markt de komende week tot rust zal komen en de olieprijs zal stabiliseren.
De gasprijs is eveneens verder gedaald deze week. Vorige week daalde de prijs al en APX sloot vrijdag af met een koers van 27,4 cent per kuub. Maandag zakte de dagmarkt geleidelijk verder naar 26,8 cent per kuub op donderdag. Hiermee is de gasprijs weer op het niveau van een maand geleden. De prijzen voor de lange termijn liggen onder de dagmarktprijs. De verwachting is dat de langetermijncontracten voorlopig goedkoper zullen blijven. De contractprijs voor 2014 is 25,7 en 2015 25,022 cent per kuub. Hoewel de gasprijs daalt, blijft deze op een relatief hoog prijsniveau. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het gas nu krap een euro duurder.
De elektriciteitsprijs daalt mee met de olie- en gasprijs. Vorige week schommelde de elektriciteitsprijs nog rond de €48,50 per MWh baseload. Vanaf dinsdag is de koers gezakt naar €47,89 per MWh. Dit komt omdat de Europese Commissie dinsdag besloot om geen maatregelen te nemen om het overaanbod van CO2-emissierechten te beteugelen. De dalende trend zette zich woensdag door op Endex naar €47,39 euro per Mwh. Het overaanbod van productierechten voor de energiesector in combinatie met de recessie zal de elektriciteitsprijs verder laten dalen. Daarom zijn langetermijncontracten voordeliger dan de dagmarkt. Contractprijs 2014 is €47,15 en 2015 €43,40 per MWh baseload.

Eén reactie

  • Buurman

    De zonnepaneelaanbieders voospellen een prijsstijging van minstens 3% per jaar. Sommigen zelfs 7% om je te overtuigen van een korte terugverdientijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.