Home

Achtergrond laatste update:5 apr 2013

Olie- en elektraprijs zakken, gas blijft duur

De olieprijs daalde deze week naar bijna 109 dollar per vat Noordzeeolie (159 liter). Vorige week lag de olieprijs rond dezelfde koers, maar liep aan het einde van de week iets op naar krap 111 dollar per vat. Vanaf woensdag daalde de koers.

Oorzaak zijn de tegenvallende macro-economische berichten. Ook hebben de Verenigde Staten (VS) aangekondigd te beschikken over een grote olievoorraad. De VS heeft sinds 1990 niet zo'n grote olievoorraad gehad. Dit komt omdat de eigen olieproductie groter uit valt. De VS wordt een steeds grotere leverancier van schalieolie. Ook vindt in het land een omschakeling plaats van olie naar gas. Het opwekken van energie gebeurt steeds vaker op gas en ook de transportsector is bezig met een omschakeling naar aardgas. De VS wil in 2015 de grootste producent zijn van onconventionele olie om zodoende minder afhankelijk te worden van traditionele oliebronnen.

De verwachting is dat de olieprijs op de korte termijn vrij vlak blijft, maar op de lange termijn verder daalt naar 100 dollar per vat. De gasprijs blijft daarentegen hoog. Op de dagmarkt kostte medio vorige week een kuub gas ruim 36 cent. In krap een week tijd zakte de prijs naar 30,1 cent per kuub. De tendens is echter weer opwaarts. Donderdag liep de prijs op naar 31,7 cent per kuub. Op de termijnmarkt kost een kuub gas 27 cent, die prijs is vlak gebleven ten opzichte van vorige week. De verwachting is dat het gas duur blijft, ook tijdens de zomermaanden. Dit heeft te maken met de geringe voorraden in Engeland waardoor de druk op de markt blijft.

Ook de elektraprijs liep deze week weer op. Aan het begin van deze week stond de koers op APX op 52 euro per MWh. Deze liep dinsdag op naar 64 euro per MWh. Woensdag en donderdag was de prijs lager, namelijk rond de 60 euro per MWh. De verwachting is dat aan het einde van deze week de prijs weer op loopt naar 65 euro per MWh. De contractprijs voor 2014 is 48,6 euro per MWh. De elektraprijs zal gaan dalen.

De Noorse vakbond voor medewerkers van de olie- en gasindustrie heeft deze week in de Noorse media een staking aangekondigd. Als de aangekondigde staking door gaat zal dit direct een sterk effect hebben op de olie- en gasprijs. Volgens een analist van Nife Adviesbureau zullen de energieprijzen dan fors stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.