Home

Achtergrond

Monsanto op hoogste niveau sinds 2008

Het aandeel Monsanto bereikte deze week met een top van 106 dollar de hoogste koers sinds september 2008.

De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen verhoogde bij de rapportage van beter dan verwachte kwartaalcijfers de winstverwachting voor fiscaal 2013, voor Monsanto eindigend op 31 augustus. De omzet nam het vorige kwartaal 15 procent toe terwijl de winst 20 procent toenam.
Het concern uit Missouri verwachtte eerder een winst van 4,31 tot 4,41 dollar per aandeel maar rekent nu met 4,42 tot 4,52 dollar. Als Monsanto erin slaagt een dergelijke winst te realiseren, is het alweer het derde jaar op rij dat de winst met ten minste 20 procent toeneemt. Volgens topman Hugh Grant een teken dat het bedrijf aan “momentum” wint. Grant zet in op een grotere portefeuille aan producten en verkopen in Zuid-Amerika.
Het aandeel won aan waarde maar de nieuwe winstverwachting blijft toch achter bij een serie analisten die rekenden op 4,58 dollar per aandeel. Een analist van UBS merkt op dat een goed deel van de sterke kwartaalcijfers te danken is aan lagere belasting en de verkoop van middelen. Monsanto is de grootste zaaigoedproducent ter wereld maar  is in de chemie alleen actief met de herbicide Roundup.
De kritiek ten spijt lijkt er weinig neerwaartse druk op het aandeel te zijn. Monsanto krijgt de komende jaren ten minste 1,75 miljard dollar binnen aan licenties van Dupont terwijl Grant zinspeelt op tactisch terugkopen van aandelen. Wanneer Monsanto eigen indelen inkoopt blijven er minder aandelen over en gaat het dividend omhoog. Bovendien maakt een inkoopprogramma het eenvoudiger voor aandeelhouders hun winst te verzilveren.
De Braziliaanse vleesproducent JBS is de verliezer van de week. Het aandeel duikelde 4,4 procent omdat de winstmarges onlangs ronduit dun bleken en voerkosten hoog blijven. Op zichzelf rekenen analisten op een dalende graanprijs en dus weer lucht voor JBS, dat bovendien belooft dit jaar “maar” enkele honderden miljoenen euro’s te besteden aan acquisities.

Of registreer je om te kunnen reageren.