Home

Achtergrond 3 reacties

Kans op lagere rente wordt groter

De kans op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt behoorlijk nu de voorzitter van de Bundesbank Jens Weidmann hiermee akkoord lijkt.

Weidmann vertelde de Wall Street Journal na een vraag over de beleidsrente dat de ECB "zou kunnen reageren op nieuwe informatie". Dat is een kleine paleisrevolutie, want renteverlaging is vooral een Zuid-Europese wens. Duitsland wees steeds op de risico's van hyperinflatie, maar lijkt gevoelig voor de gevolgen van de uitdijende Eurocrisis.
En die Eurocrisis is verre van verdwenen, want het reddingsplan van Cyprus zal nog meermalen extra miljarden gaan vergen, zo wordt verwacht, en in Nederland neemt de werkloosheid scherp toe. Als de ECB de rente verlaagt, zal dit op termijn ook leiden tot een lagere interbancaire rente, zoals in de Eurozone de Euribor of in Londen de Libor. Deze rentes gelden vaak als referentie bij leningen. Als banken goedkoper kunnen lenen, kunnen ze ook goedkoper of wellicht meer uitlenen, waardoor de economie aantrekt.
De Euribor met een looptijd van 3 maanden daalde op donderdag dan ook van 0,210 naar 0,208 procent. De Euribor 6 maanden daalde van 0,325 naar 0,322 procent. De rentes liggen daarmee historisch laag. Omdat banken nog te weinig reserves hebben, rekenen ze vooralsnog de lage rente die ze zelf kwijt zijn niet volledig door aan klanten . Zo bleek deze week dat banken sinds de financiële crisis in 2008 tientjes tot honderden euro's per maand meer verdienen aan hypotheken dan voorheen.
De euro is deze week enigszins hersteld. De euro profiteerde van de waardedaling van de yen. Doordat de Japanse munt sterker daalde versus de euro dan tegen de dollar, liep de waarde van de euro tegenover de dollar op, aldus ABN Amro. De Amsterdamse bank denkt dat de koersontwikkeling van de yen ook de komende tijd de wisselkoers van de euro versus de dollar domineert. Wanneer de yen zich stabiliseert, zullen de economische cijfers uit de Eurozone en de VS weer het marktbeeld bepalen. Daarmee zal de euro zeker weer dalen.
Prognose: euro neemt in waarde toe.

Laatste reacties

  • Bacon

    Ook al word die rente verlaagd dan nog zullen wij daar als klant weinig van merken.De Bank schermt steevast dat je voor hun nog altijd een risico patient bent om zo met van allerlei risico opslagen je een rad voor ogen te draaien.Zo is er een bank waar je onder het miljoen geen euribor kunt lenen en dat is vreemd.Daarmee krijg je verdeeldheid.De klant bij de andere bank betaald over dezelfde financiering als jij bij een lening van 8 ton 3% minder rente,tel uit je winst maar te belachelijk voor worrden te noemen.maar tot op heden onderneemt de AFM of de NMA hierin geen enkele actie.

  • Piet, Midden-Europa

    Als de economie moet groeien en de ondernemers weer zin krijgen om te ondernemen, mogen/moeten de Banken zich wat royaler opstellen !!!... ''Natuurlijk mogen wij geen water naar de zee dragen'' Maar als de inflatie onder 2% blijft kunnen de bankenen gerust geld uitlenen voor 3% !!!... Zij krijgen voor 0,75% geld van de Europese Centrale Bank !!!!!.....

  • joannes

    @Bacon, zou jij, als je het voor het zeggen had, aan varkenshouders goedkoop lenen voor meer capaciteits uitbreiding? De varkenshouders moeten eerst een hogere vraag krijgen voor ze weer interessant zijn! En als je het omdraait, met een lagere rente meer vraag; verwacht jij dat die consument varkensvlees kiest voor dat goedkopere krediet?

Of registreer je om te kunnen reageren.