Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde, kans op renteverlaging groter

Voor de handel verlopen wisselkoersen wat ongunstig. De euro heeft deze week 2,2 procent aan waarde gewonnen tegenover de dollar.

De koers, 1,30 dollar, ligt echter nog wel duidelijk onder de top van 1,36 dollar die op 1 februari is genoteerd. De toename van de waarde heeft weinig met economisch herstel in de Eurozone te maken. Het lijkt vooral gevolg van een vooruitzichten op verminderde Amerikaanse groei. De werkloosheidscijfers vallen tegen en er staan nog belastingverhogingen voor de deur.
ABN Amro handhaaft een verwachte koers van 1,30 dollar voor eind juni. De wisselkoers van de euro en het Britse pond beweegt minder maar ook hier is sprake van een stijging richting 0,85 pond. De Britse industriële productie valt tegen en analisten zien de koers zomaar oplopen richting 0,90 pond. Het Verenigd Koninkrijk koopt onder meer veel tuinbouwproducten en hierbij concurreert Nederland vooral met Spanje en Italië, die gelukkig ook de euro hebben.
De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, zei vorige week dat de beleidsmakers van de ECB economische data “heel goed volgen” en “klaar staan voor actie” om de economie een stimulans te geven. Het besluit de beleidsrente gelijk te houden op 0,75 procent, het laagste niveau ooit, werd volgens de Italiaan genomen na enige discussie. Aangenomen wordt dat Duitsland tegen verdere verlaging van de rente is, omdat het inflatie kan aanwakkeren, terwijl Zuid-Europa juist voor snijden in de rente is.
De gewijzigde toonzetting betekent dat de kans op een renteverlaging is toegenomen, aldus ABN Amro analist Han de Jong, maar veel hangt af van de cijfers die in de komende weken gepubliceerd worden. De inflatie ligt in elk geval in de Eurozone vlakbij de gewenste 2 procent, waardoor de ECB zichzelf toestaat de rente te verlagen.
De Euribor-rente staat bij een looptijd van drie maanden al een tijd vlakbij 0,21 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van zes maanden op 0,33 procent. De verwachting is dat rentes stabiel blijven totdat de ECB de beleidsrente die wordt berekend aan commerciële banken verhoogt of verlaagt. Voor de economische crisis in 2008 aanving lag de rente boven de 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.