Home

Achtergrond 2 reacties

Druk op euro houdt aan, rente stabiel

De euro bereikte net voor de Pasen de laagste koers in vier maanden, maar is sindsdien weer licht in waarde gestegen.

De eenheidsmunt staat nog wel op het tweede maandelijkse verlies op rij. Het is onzeker waar de munt op korte termijn naartoe beweegt. Het reddingspakket voor Cyprus en de opmerkingen van de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem blijven omstreden en drukken de waarde van de euro.
Volgens ABN Amro is Cyprus wel een geval apart maar de vraag blijft of mensen hun spaartegoeden van banken in Zuid-Europa naar andere plaatsen brengen. Als dit zo is, zouden banken uit landen als Italië en Spanje meer bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten aankloppen voor leningen maar volgens de Amsterdamse bank is de afgelopen week juist minder geld bij de ECB opgehaald dan in eerdere weken.
Toch denkt ABN Amro net als ING dat de koers van de euro verder zal dalen naar 1,20 dollar aan het einde van het jaar en later, in 2014, zelfs naar 1,10 dollar. De waarde van de euro tegenover het Britse pond daalt in dezelfde periode volgens ramingen ook met bijna 10 procent. Hoewel in de VS belastingen zullen stijgen en economisch herstel vertragen, blijft de Amerikaanse economie een stuk harder groeien dan de Europese.
Van een totale neergang van de euro kan volgens analisten van Nederlandse banken volstrekt geen sprake zijn. Daarbij wordt verwezen naar ECB-baas Mario Draghi die in juli vorig jaar beloofde alles en genoeg te doen om de euro te redden.
De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden beweegt nog steeds vlakbij 0,21 procent. De interbancaire rente ligt bij een looptijd van 6 maanden op 0,32 procent. De ECB lijkt vooralsnog geen aanstalten te maken de rente die het becijfert aan commerciële banken te verlagen. Nu staat het tarief al op een historisch dieptepunt van 0,75 procent.  
Prognose: euro daalt, rente stabiel.

Laatste reacties

  • koestal

    goed voor de prijs van krachtvoer en brandstof

  • Mels

    waar komt die 3,75% dan vandaan,we worden allemaal bestolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.