Home

Achtergrond

Waarde euro tendeert omlaag

De politieke chaos drukt de waarde van de euro. In de handel werd deze week gevreesd dat de luidruchtig ratelende Amerikaanse geldpers de dollar onder druk zou brengen, maar de wisselkoers is vrij stabiel gebleven.

Een euro is nu 1,30 dollar waard, tegen 1,36 dollar begin februari. De dollar is van groot belang omdat grondstoffen van olie tot mais of soja op de wereldmarkt vaak in dollars worden verrekend.
Voor de Nederlandse agribusiness wordt een miljardenomzet “blootgesteld” aan de dollarkoers. Het gevaar van een dalende dollarkoers is zeker niet geweken omdat de VS toch langzaam op een fiscale klip dreigen te lopen. De regering in Washington kon vooralsnog geen begrotingsdeal sluiten met de volksvertegenwoordiging waardoor de financiering van een aantal federale instellingen wordt teruggeschroefd.
De Republikeinen willen vooral dat de overheid snijdt in de uitgaven terwijl de Democraten met name de belasting willen verhogen. Eerder is vastgelegd dat zonder deal automatisch uitgaven omlaag worden gebracht en belastingen worden verhoogd. Het laatste gebeurde al eind vorig jaar en als nu de budgetten van federale instellingen langdurig op een lager niveau zijn, zal de Amerikaanse economische groei lager uitvallen dan eerder verwacht.
Ten opzichte van het Britse pond is de euro sinds de aanvang van dit jaar juist in waarde toegenomen van 0,80 tot 0,86 pond. De precieze oorzaak is niet duidelijk. De meeste analisten voorzien wel dat de euro in een periode van 3 maanden terugkeert op een waarde van 0,80 pond.
De euro kan verder worden verzwakt als voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de rente verlaagt. Wanneer de rente lager ligt, wordt normaliter meer geld geleend en komt dus meer geld in directe omloop. ABN Amro zag eerder weinig voordelen in een renteverlaging voor de economie als geheel maar houdt er rekening mee.
Het nadeel dat ook de geldontwaarding wordt aangewakkerd. De inflatie is in de Eurozone echter op een veilig niveau van onder de 2 procent.
Prognose:  euro stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.