Home

Achtergrond 2 reacties

Olie en stroom dalen, gas stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is ten opzichte van vorige week gedaald van 113 naar 111 dollar. De daling is gevolg van een minder positief sentiment over de economie die leidt tot minder vraag: in Europa speelt de politieke chaos in Italië terwijl in de VS wordt gewacht op een begrotingsdeal tussen regering en Senaat.

In de VS worden bovendien hoger dan verwachte olievoorraden gerapporteerd. De dagmarkt voor gas is stabiel met noteringen vlakbij 27 cent per kuub. De markt volgt de oliemarkt niet omdat in het Verenigd Koninkrijk de gasvoorraden laag zijn en de toevoer wisselend. Bovendien staat koud weer voor de deur waardoor gasgestookte centrales volgende week weer fors meer gas nodig hebben. Vloeibaar gas is duur vanwege een hoge vraag vanuit met name Japan waar sinds de kernramp in Fukushima kerncentrales zijn stilgelegd. De dagmarkt voor stroom is gedaald van 60 naar 51 euro per MWh omdat meer zonnestroom wordt opgewekt in Duitsland.

Laatste reacties

  • Bison

    Goeie prijs,...Het lijkt wel of wij in een ontwikkelings land zitten hier,wij krijgen maar 1/3 van dat voor onze olie hier in Alberta.

  • Mels

    Bison??? Bedoel je dat de rest verdeeld wordt over de andere Canadezen? Of krijgen jullie gewoon te weinig voor dat zwarte goud uit het noorden?

Of registreer je om te kunnen reageren.