Home

Achtergrond

Olie daalt fors, kou stuwt gas- en elektra prijs verder op

De olieprijs is verder gedaald deze week. Vorige week vrijdag kostte een vat olie $110,11. Medio deze week is de koers gedaald naar 108 dollar per vat. De reden van de daling is de economische situatie op Cyprus. Hierdoor is de eurocrisis in de ogen van de oliehandelaren weer opgelaaid en is de stemming over het economische perspectief voor Europa somber. Dit vertaalt zich in een lagere olieprijs.

Analisten voorspellen sowieso een lagere olieprijs voor de komende maanden als gevolg van seizoensinvloeden.

In tegenstelling tot de dalende olieprijs, steeg de gasprijs op de dagmarkt deze week opnieuw explosief. Vorige week donderdag piekte de gasprijs ook al naar 34 cent per kuub. Maandag was de gasprijs echter weer gezakt naar 28 cent per kuub. Vanaf dinsdag klom de koers weer op naar ruim 33 cent per kuub. Dit komt door aanhoudende kou en de minimale gasvoorraden in Engeland. Dat zorgt er voor dat de vraag naar gas groot is. Als gevolg van de hoge koers op de dagmarkt, blijft de contractprijs 2014 ook op niveau: 26,8 cent per kuub. Ten opzichte van vorige week is de prijs minimaal gestegen. Normaliter beweegt de contractprijs mee met de olieprijs en zou dus ook moeten dalen. Dit gebeurt niet omdat de gasprijs op de dagmarkt zo hoog is. De verwachting is dat het gas voorlopig nog duur blijft. De aanvoer van LNG naar Europa is matig omdat de vraag naar LNG van Japan groot is. De gasprijs op de dagmarkt is sinds februari 2012 niet meer boven de 30 cent per kuub uitgekomen.

De aanhoudende kou houdt ook de elektraprijs hoog. Maandag was de prijs 57 euro per MWh baseload en klom gedurende de week op naar 67,6 euro per MWh. Frankrijk importeert veel elektra omdat zij stoken op stroom. De stroomproductie in Duitsland is gering vanwege weinig wind en zon. De verwachting is dat de ontstane krapte slechts tijdelijk is. Contractprijs 2014 is 48,6 MWh baseload. Vanwege de pieken op de dagmarkt is het terug leveren van stroom interessanter omdat er grote uitschieters worden genoteerd. De koers op de APX varieerde donderdag tussen 40 - 98 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.