Home

Achtergrond

General Mills verrast markt met sterke cijfers

Het uitblijven van een deal tussen geldverschaffers en Cyprus zorgt voor druk op beurskoersen. Toeleveranciers van boeren worden extra in de min gedrukt omdat de laatste oogstramingen voor mais wijzen op een “bumper crop”. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat er nu vanuit dat de termijnmarktprijs voor mais wel 30 procent omlaag kan, waardoor boeren wellicht minder geneigd zijn te investeren.

Analist Steven Fisher van het Zwitserse UBS verlaagde meteen de verwachtingen voor John Deere, de grootste tractorproducent ter wereld, en Agco, het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Eerder was het advies van UBS de aandelen te kopen, maar nu is het oordeel neutraal. Case New Holland (CNH Global) stond al op neutraal. Het succes van de bedrijven volgt volgens Fisher in sterke mate de maismarkt.
De publicatie van sterke kwartaalcijfers maakte dat de opmars van General Mills kon worden voortgezet. De Amerikaanse maker van onder meer Cheerios-ontbijtgranen, Häagen-Dazs-ijs en Yoplait-yoghurt verkocht exclusief overnames 1 procent meer volume dan voorheen. Dat lijkt weinig indrukwekkend maar is de eerste stijging van het afzetvolume sinds het derde kwartaal van fiscaal 2011. General Mills zegt te profiteren van herstel van consumentenvertrouwen in de VS. Voor Europa staan de signalen nog op rood.
De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 0,64 dollar per aandeel terwijl “Wall Street” rekende op 0,57 cent. Topman Ken Powell waarschuwde bij de presentatie van de kwartaalcijfers voor oplopende kosten voor onder meer advertenties in supermarkten. De winstverwachtingen zijn slechts minimaal naar boven bijgesteld.
Het aandeel is dit jaar met 19 procent in waarde gestegen tot meer dan 47 dollar, het hoogste niveau sinds decennia. Een deel van de stijging wordt wel op het conto geschreven van de overname van ketchupproducent Heinz door investeringsbedrijven Berkshire Hathaway en 3G Capital. De megadeal leidt tot aanhoudende speculatie dat meer fusies en overnames in de voedingsbranche zullen volgen. General Mills was vorig jaar actief met overnames van Yoplait en de Braziliaanse kruidenproducent Yoki.

Of registreer je om te kunnen reageren.