Home

Achtergrond

Euro verliest waarde, rente licht gestegen

De waarde van de euro tendeert omlaag. De euro is in een paar weken gedaald van 1,36 naar 1,29 dollar. Dat is voor exporteurs goed nieuws. Deels is de daling gevolg van aanzwellende zorgen over de schuldencrisis in de Eurozone. EU-leiders en de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi verklaarden herhaaldelijk dat het ergste nu wel achter ons ligt, maar dat was voordat de Cyprioten met de bedelzak voorbij kwamen.

Cyprus is nu 10 miljard beloofd maar moet zelf 7 miljard bijdragen. Het depositogarantiesysteem is verlaten. Rekeninghouders op Cyprus moesten volgens de schuldendeal op tegoeden tot 100.000 euro een heffing betalen van 6,75 procent, terwijl voor bedragen daarboven een heffing geldt van 9,9 procent. De voorstellen zijn inmiddels verworpen door de volksvertegenwoordiging maar vast staat dat spaarders gaan meebetalen.
Analisten lieten de waarde van de euro dalen, vooral uit angst dat spaarders in andere Zuid-Europese landen hun geld zouden ophalen. Deze angst is vooralsnog onterecht gebleken en volgens analisten van ABN Amro is het zwartgeldparadijs Cyprus toch een apart geval. Toch gaan ze er net als collega’s van ING wel vanuit dat de waarde van de euro verder zal dalen tot 1,20 aan het einde van het jaar. De ontwikkeling wordt gedreven door de sterke ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Ondanks zware lastenverzwaringen is de economie in de VS in het eerste kwartaal volgens analisten met circa 2,5 procent gegroeid, tegen een magere 0,1 procent groei in het vierde kwartaal van 2012.
Het uitblijven van een deal met Cyprus stuwde deze week ook de rente omhoog. Het lijkt een tijdelijk effect te zijn. De Euribor (looptijd 3 maanden) nam toe van 0,2 naar 0,21 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt nu al 5 maanden vlakbij de 0,2 procent. ABN denkt dat de invloedrijke beleidsrente mogelijk nog tot en met 2014 laag gehouden wordt door de ECB.

Prognose: euro daalt, rente gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.