Home

Achtergrond

Euribor vrijwel onveranderd

De Euribor met een looptijd van 3 maanden is ten opzichte van vorige week vrijwel ongewijzigd gebleven net boven de 0,20 procent.

Het interbancaire rentetarief ligt bij een looptijd van 6 maanden op 0,325 procent. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft aangegeven dat een renteverlaging voorlopig van de baan is.
De berichten zijn echter wel tegenstrijdig. Vorige maand werd het rentebesluit op basis van unanimiteit genomen, nu was er sprake van consensus. Analisten suggereren dat met name Zuid-Europese landen pleiten voor een renteverlaging, die kan leiden tot meer kredietverlening en een lagere waarde voor de euro en dus economisch herstel. Het gevaar is echter dat de inflatie weer boven de 2 procent uitschiet.
De ECB is in navolging van de Duitse Bundesbank primair gericht op het bestrijden van geldontwaarding, anders dan de vroegere Zuid-Europese centrale banken en de Amerikaanse centrale bank, die ook economische groei en bestrijding van werkloosheid in hun doelenpakket hebben.
Prognose: rente stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.