Home

Achtergrond

Euribor onder druk

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is verder gedaald tot 0,20 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt nu bij een looptijd van 6 maanden op 0,32 procent.

De rentes liggen absurd laag, niet omdat banken een groot vertrouwen in elkaar hebben, maar deels omdat de rente die ze zelf betalen wanneer wordt geleend bij de Europese Centrale Bank (ECB) heel laag ligt op 0,75 procent.
Banken houden bovendien meer kapitaal vast dan voorheen. Volgens rekenaars van Thomson-Reuters betreft het “geldoverschot” nu 408 miljard euro, terwijl de ECB denkt dat de Euribor pas bij een overschot van 200 miljard of minder het renteniveau van de ECB benadert. De lage rente wordt door banken niet geheel doorgegeven aan klanten.
ABN Amro bijvoorbeeld gaat uit van een stijgende rente zodra economische groei wordt aangewakkerd in 2014 en hanteert een rekenrente van 5 procent. Een verdere daling van de Euribor wordt in de markt niet verwacht omdat de ECB niet in haar rente snijdt.
Prognose: rente gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.