Home

Achtergrond

Duitse soberheid uit de mode, euro verzwakt

Europese beleidsmakers introduceren op een top deze week een nieuw begrip: groeivriendelijke fiscale discipline.

Het komt er in feite op neer dat de harde Duitse lijn wordt verlaten en landen binnen de Eurozone meer ruimte en tijd krijgen om hun begrotingstekorten binnen de afgesproken lijn van 3 procent van de jaarlijkse economische productie te brengen. Duitsland erkent dat haar gewenste soberheid te ver ging.
Het vertrouwen in economisch herstel in de VS neemt ondertussen toe en maakt dat de waarde van de Amerikaanse dollar tegenover een mandje van belangrijke munten is gestegen tot de hoogste waarde sinds 7 maanden. De euro is verzwakt tot een waarde van 1,36 dollar op 1 februari tot 1,29 dollar nu. Een daling naar een waarde van 1,25 of 1,20 dollar richting het vierde kwartaal lijkt Nederlandse grootbanken waarschijnlijk.
De naderende verzwakking van de euro is gevolg niet alleen van aanhoudende problemen in Europa, waar nu ook de Duitsers oog voor hebben, maar ook van beleid. De Europese Centrale Bank maakte vorige week duidelijk dat een renteverlaging voorlopig niet op de agenda staat. Daarmee accepteren de centrale bankiers een uiterst traag economisch herstel. Voorzitter Mario Draghi stelde alle verwachtingen voor groei negatief bij.
De hogere koers van de dollar maakt dat bedrijven die graan en soja op de wereldmarkt kopen, zoals mengvoerconcerns, duurder uit zijn. Olie wordt ook doorgaans verrekend in dollars en dus prijzig. De zwakte van de euro komt de Eurozone toch wel goed uit. Belangrijke delen van Zuid-Europa zijn anders dan Duitsland, Frankrijk en Nederland zonder zwakke munt niet concurrerend op de wereldmarkt.
De Nederlandse exportvooruitzichten, voor een goed deel agribusiness, blijven volgens het Centraal Planbureau op peil. De krimp van de Nederlandse economie in 2013 wordt vooral veroorzaakt door het achterblijven van de binnenlandse bestedingen. Alleen in Griekenland is de consument nog meer pessimistisch.
Prognose: euro verzwakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.